SPORT NA JESENICKU

Doslova na hlavu postavili všechny papírové předpoklady o víkendu malí fotbalisté z Jesenicka. Mikulovický trenér Tomáš Mrlina poskládal "jednorázový" fotbalový výběr okresu (kategorie U9), který odvážně přihlásil na velký fotbalový turnaj (28 týmů) v Hradci Králové a udělal tam s ním příslovečnou 'díru do světa'. Dal na papír jména kluků, pak si...

Ještě se vracíme k víkendovému boji jesenického cyklisty Filipa Řehy na prestižním Závodě Míru, kde ve světové konkurenci obsadil 76. místo. Celkové pořadí nebylo to hlavní, jeho úkolem bylo pracovat pro týmovou jedničku Mathiase Vacka a sbírat zkušenosti. Obojí se povedlo, Mathias obsadil 3. příčku a Filip si užil tvrdou porci kilometrů i vřelé...

Fanoušci horolezectví mají na Jesenicku o zábavu postaráno díky množství skal a lezeckých stěn, jimiž region disponuje. Fajn je jejich rekreační i sportovní výkony tu a tam zpestřit, třeba se i zviditelnit, pobavit se, něco si dokázat.

Pořád platí, že fotbal má na Jesenicku nejsilnější sportovní základnu, holt fotbalové hřiště ve skoro každé dědině je povinný základ. I proto mohla být v roce 1994 Romanem Mroskem založena tradice na fotbalový turnaj pro žáky prvního stupně základních škol z Jesenicka - Formela Cup.

Starší žačky a starší žáci jesenického FENIX SKI TEAMU o víkendu bojovali na Mistrovství České republiky. Našim běžkařům se povedlo vybojovat 4 medaile a kupu dobrých výsledků, které potvrzují, že FEJE patří k české běžkařské špičce.

Ve zdravém těle se nachází zdravý duch, vyřkl kdysi známý irský dramatik. Nevědomky nám nabil na dnešní text, protože okres Jeseník je nejstarší v ČR a má největší úmrtnost v Olomouckém kraji, se životním stylem tady máme sakra co dělat. Daří se tady sportování, hobby rekreačnímu i organizovanému výkonnostnímu, svoji zásluhu na tom má taky město...

Pohyb je nedílnou součástí plnohodnotného života. Pro jednoho je pohybem 10 tisíc kroků za den, pro druhého 10 bodů v basketbalovém zápase. Někdo ke spokojenosti potřebuje usilovat o medaile, někomu bohatě stačí, že je v přírodě. Náš potlesk patří každému, kdo má sport ve svém repertoáru.

Tělocvikáři by vám řekli něco o tom, jak se zhoršují pohybové dovednosti dětí, ale my se nemusíme strašit, můžeme jenom mluvit o prospěšnosti sportu. A pokud jste aktuálně rodiče menších dětí, máte zítra luxusní možnost vidět během jednoho dne a na jednom místě asi 20 sportů, jimž se na Jesenicku mohou věnovat vaše děti.

Zase jedna sportovní specialitka a zase je za tím všem známý sporťák Emil Vodák. V sobotu odpoledne startuje na fotbalovém hřišti FK Jeseník už 15. Mistrovství světa v hodu sněhovou koulí! To každoročně naše město hostí a rozdává v něm medaile.

Tohle bude zpráva hlavně pro chlapy - tento víkend se ve Zlatých Horách jede Mistrovství České republiky jednotlivců a družstev v enduro sprintu. V Bohemalandu, kde má závod zázemí, se pohybuje na 270 závodníků. Pro nás asi nejzásadnější bude sobota po obědě a neděle ráno, kdy pojedou hobby kategorie, v nichž bude mít Jesenicko nejvíc závodníků.

Ono se to nezdá, ale Horolezci Jeseník k sobě přitahují (už od roku 1962) pozornost sportovně založených dětí z celého Jesenicka, ostatně podmínky jsou tady skvělé. Skály, lezecké stěny, obor sportovního lezectví na Gymnáziu Jeseník, lezení jako olympijský sport... to je dobrý koktejl. Kromě toho lezení je pro pohybový rozvoj dětí velmi prospěšné.

Při pohledu z okna se asi můžeme krátce pověnovat jednomu zimnímu sportu a sice lednímu hokeji. Ten tu vinou absence klasického zimního stadionu vlastně nemá extra tradici, nicméně nadšených hokejistů tu není málo.

Závodní sportování bylo vloni dosti poznamenáno zákazy a omezeními, ale i přesto se mnohým jesenickým sportovcům povedlo dosáhnout zajímavých výsledků. Ty nejlepší zasluhují naši pozornost a ocenění.

Přinášíme žhavou novinku! Nejúspěšnějším sportovcem okresu Jeseník za rok 2020 byl před pár minutami vyhlášen lyžař Adam Fellner z FENIX SKI TEAM Jeseník. Chlapík, který za sebou má vydařené mistrovství světa prokazuje velkou vytrvalost, pokud jde o boj mezi běžkařskou špičkou o body ve světovém poháru.
Pro nás je ztělesněním toho, jak těžký je...

Na konci února se v Estonském Kääriku konalo juniorské Mistrovství světa v lyžařském orientačním běhu a FENIX SKI TEAM Jeseník na něm měl dva zástupce, studenty jesenického gymnázia Vojtu a Radka Peňázovi.

To byl ale divný rok, i pro ten sport. O dost hůře se trénovalo, o dost méně se závodilo a utkávalo. Sportovci museli prokazovat své klíčové vlastnosti - trpělivost a houževnatost, leckdy nevěděli, zda a kdy budou soutěžit, takže si hráli s načasováním formy a tak. Možná se o svých tělech dověděli něco nového, co využijí v příštích sezónách. Možná....

Čím více věcí budeme dělat normálně, tím dříve se vrátíme do normálu. Ačkoli zrovna anketu Sportovec okresu Jeseník za rok 2020 půjde objektivně vyhlásit sotva stěží. Vždyť hromada sportovců neměla možnost závodit a bojovat o medaile a body. Soutěžní sezóna většiny z nich byla brutálně poznamenána jarní pandemií a tenhle nenormál platí i teď. Ale...

Jedna z nejzásadnějších sportovních akcí léta probíhá dneska v Jeseníkách, do kterých přijela česká běžecká špička specializující se na vrchařské běhy. Takové to furt nahoru, co bolí, pro což jsou naše hory ideální.
První srpnová sobota roku 2020 se zapisuje jako den, kdy se vrchol Šerák stává cílem Mistrovství ČR v běhu do vrchu a vy u toho máte...

Tohle se vám bude líbit. Fotbalová asociace ČR se u vás možná netěší úplné oblibě, snad kvůli těm různým kauzám, zřejmě ale i tady platí, že na nižších úrovních fotbalového hnutí je to lepší, protože jsou v tom zapojeni srdcaři a regionální nadšenci do kopané.
Olomoucký krajský fotbalový svaz v posledních letech dobře hospodaří, a tak se rozhodl...

Ten titulek dost zlehčuje to, oč ve skutečnosti jde. Místní vodáci nám totiž nekompromisně připomněli, že někteří z nás jsou vepřům podobnější mnohem více než uvádí genetici. A kdoví, jestli jsme teď prasata a svině vlastně neurazili.
Vyznavači tvrdého vodního sportu i milovníci rekreačního pádlování, jež v tomhle případě reprezentují H2O Raft Team...

Tak za sebou máme jednu sportovní slávu, okres Jeseník si vyhlásil nejlepší sportovce roku 2019. Včerejší gala večer byl oslavou všech, kteří trénují a honí se za brankami, body a vteřinami.Výsledky jednotlivých kategorií přinášíme níže, každopádně celkovou vítězkou se stala Romana Labounková. Podle všeho to byla tečka za její sportovní kariérou....

Ještě se chceme obrazem a slovem vrátit k nedávno skončené Olympiádě dětí a mládeže, kde spolu v zimních sportech soupeřily reprezentace jednotlivých krajů. Jak víte, Jesenicko mělo na olympiádě 20 sportovců. A dva z nich - Bára Macurová (stříbro, bronz) a Tomáš Cenek (2x bronz), svěřenci Fenix Ski Teamu Jeseník, svými čtyřmi medailemi výrazně...

Není to zdaleka jediné měřítko kvality, ale když sledujete stoupající hvězdu fotbalisty Petra Ševčíka v dresu Slavie, mohou si v Jeseníku a Supíkovicích říkat něco ve stylu "Děláme to dobře." ;-) Když ale přidáte do výčtu místních odchovanců, kteří klepou na podobnou bránu, jako Ševa ml. další jména, už budeme po rameni plácat více fotbalových týmů...

Věděli jste, že každý lichý rok se koná fotbalové mistrovství Evropy amatérů, kdy se za Českou republiku snaží nominovat nejsilnější krajské mužstvo, které vyhraje národní kvalifikaci? Turnaj se jmenuje Pohár regionů UEFA a týmy jsou striktně složeny pouze z amatérských fotbalistů, zpravidla hrajících krajské soutěže.
Výběr Olomouckého kraje se ve...

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.