SPORT NA JESENICKU

Těžké nehledat spojitost mezi počty sportujících dětí a počty olympijských medailí. Nepasuje to samozřejmě bezvýhradně a je v tom tuna proměnných, ale čím více dětí a mládeže přivedete ke sportu, z tím větší základny pak vybíráte ty zapálené a talentované.

V Liberci se na začátku července uskutečnilo mažoretkové Mistrovství Evropy, které si jde jenom stěží představit bez účasti jesenického JES Teamu. Ani si to nepředstavujte, děvčata nechyběla a poctivou přípravu úspěšně přetavila v super výsledky.

2028 USA, 2032 Austrálie, ale klidně i 2036 kdovíkde. Takhle nějak může pracovat s tréninkovými deníky šéf jesenických horolezců David Migal, když plánuje kariéry svých mladých lezeckých nadějí. Kvalita jejich výsledků totiž dává vcelku zajímavé naděje na to, že by se někdo z nich mohl dostat na olympijské hry.

V Jeseníku můžou oslavy titulu mistrů světa klidně pokračovat, po hokejistech přebírají štafetu vodáci. Jeseničtí rafťáci za sebou mají náramně vydařené Mistrovství světa v raftingu, jež se pod hlavičkou mezinárodní federace (IRF) uskutečnilo o uplynulém víkendu v Bosně a Hercegovině.

V nížinách to letos zima vysloveně odflákla, na horách je to se sněhem už dlouho blbé, běžeckému lyžování to ale sezónu nezkrátilo. Minulý víkend dokonce patřil vrcholné republikové akci – Mistrovství ČR. To hostil vyhlášený areál na Horních Mísečkách.

Před třiceti lety se v hlavě Romana Mroska zrodila myšlenka na fotbalový turnaj, v němž o výhry zápolí děti prvních stupňů základních škol z Jesenicka. Stalo se tak už dvacet devětkrát. Občas se mezi místní školní týmy vklíní hosté z jiných regionů, jako tomu bylo v roce 2003, kdy na populární Formela Cup dorazila základní škola z Ostravy. V jejím...

Sport je jedna z nejlepších prevencí proti nástrahám číhajícím na naše děti. Ani tam nejde o množství medailí, stačí organizovanost v podobě tréninků, zápasů a závodů. A čím víc dětí v oddílech, tím líp.

Nikomu z vás zřejmě nemusíme legendární Velkou pardubickou představovat, je to suverénně nejprestižnější dostih každoročně běhaný na východočeském závodišti v Pardubicích. Včera se uskutečnil jeho 133. ročník a Jesenicko v tomhle neoficiálním dostihovém mistrovství republiky mělo dva zástupce.

Trochu vrásek nám jesenické mažoretky přidělávají. Svými úspěchy, o kterých není možné nepsat. "Rozumíme" fotbalu a politice, ale dívkám skvěle ovládajícím třásně nebo hůlkou, těm vůbec. Je ale evidentní, že natrénovat sestavy je obrovská dřina, že vypravit se do ciziny na soutěž je sympatická odvaha a že zvládnout vystoupení bez chyb je naprostá...

Dalo se čekat, že velká lezecká stěna ve sportovní hale v kombinaci s podporou lezení na jesenickém sportovním gymplu, dříve či později pomohou Jesenicku na české lezecké výsluní, a to ne že by do té doby oddíl Horolezci Jeseník dělal málo. Jen ty dva výše zmíněné faktory akcelerovaly dosažení úspěchů.

Před nedávným Závodem míru, který se jel na Jesenicku, si nám postěžoval, že forma vinou nedávných pádů není optimální (na ZM obsadil 52. příčku, pozn. autora). Zdá se ale, že na český šampionát formu poladil Filip Řeha skvěle.

S koncem fotbalových soutěží přišlo i vyvrcholení republikové soutěže okresních výběrů. Ve věkové kategorii 12 let (U12) se týkalo také výběru okresu Jeseník. Po překvapivém vítězství moravského finále se oranžový tým mladých fotbalistů Jesenicka vydal na finále velké - národní. To bylo sehráno na stadionu FC Nasavrky.

Pro někoho je to 22 chlapů honících se za kulatým nesmyslem, pro někoho je to hra plná bojovnosti a kreativity. I kdybyste patřili k té první skupině, fotbalu neodpářete, že je to nejsledovanější sport na světě. A pokud s prokazováním jeho významu sestoupíme na okresní úroveň, pak je to i sport sdružující největší počet registrovaných sportovců.

Zdejší kluci mají v každé dědině fotbal, holky už roky mažoretky. Úspěchy děvčat jsou stejnou jistotou, jakou je východ slunce, hraje se pouze o to, na jakých závodech a kolik medailí to bude.

Jak se asi nadře profesionální sportovec na medaili z republikového nebo dokonce z evropského šampionátu, že? A jak se na obdobnou medaili nadře sportovec amatérský, co? Tak přesně to se povedlo zdejšímu malému oddílu sebeobrany, když se jeho sportovci vypravili na Mistrovství ČR a Mistrovství Evropy. Tím malým oddílem je Jiu-Jitsu Jeseník a těch...

Fenix Ski Team Jeseník si dneska sice užívá legraci na 19. ročníku Memoriálu Štěpána Jašky ve skoku na běžkách, ale sezóna pro ně byla náročná. Od suché přípravy po poslední závody. Těmi pro ty nejlepší z nejlepších bylo Mistrovství republiky dospělých a juniorů na Horních Mísečkách. I tam závoďáci z FeJe prokázali, že jesenický klub patří k české...

Jak jde o hledání nejlepších z Jesenicka, tak jsme s positivJE u toho, ať jde o recitační soutěž nebo přehlídku drobného zvířectva. Přinášíme vám poněkud zákulisní seznam nominovaných sportovkyň a sportovců, z nichž vzejdou vítězky a vítězové v anketě Nejlepší sportovec okresu Jeseník za rok 2022. Při pohledu na nominace si jednak připomenete, že...

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.