KULTURA NA JESENICKU

Podle některých účastníků sobotního YOUNG DESIGN festu se ten den odehrála na jesenické poměry nevídaná akce. Historicky poprvé se tady někdo pokusil dostat na jedno místo takové množství mladých tvůrců z regionu. Nakonec se o to postaraly dvě samy taky ještě mladé kreativní duše Tereza Rokytová s Barborou Olejníčkovou. Jedna navrhující oblečení...

Kdo Jeseníkem trochu žije, měl by mít jasno, co bude dělat příští týden. Mezi čtvrtkem až nedělí (5.-8. září) navštíví něco z našlapaného sousedsko-kulturního festivalu Jesnění. Máme tip na lahůdku, která se díky otevřené náruči pořadatelů přifařila nedávno, ale při pohledu na program se stává velmi výživnou součástí celého festivalu.

Maminka malého Teoška, jehož sbírku na Donio.cz jsme na positivJE úspěšně odpromovali, nám napsala: "Chtěla bych moc poděkovat všem dárcům, kteří přispěli na Teoškovu léčbu. Ani se nedá popsat, jak mě obrovská vlna solidarity nejednou dojala.". A vážení, tahle vlna pořád jede. Štafetu přebírají dýdžejky a dýdžejové od The Bassline Fanatiqs (TBF).

Komunita okolo multimediální umělkyně Marie Krajplové, která se na Javornicko přistěhovala sotva před pár lety, přišla s neobvyklou iniciativou. Kvůli oživení místních zvyků a posílení vazby lidí na region hodlá obnovit krojovou tradici.

Po Priessnitzech je to Letní kapela, koho si Jesenicko bezostyšně přivlastňuje jako svůj lokální hudební poklad. Proto se snažíme sledovat důležité kroky skupiny, která vedle objíždění festivalů maká na druhé desce. Té už dopředu dala jméno 'Jako pes'.

Absolventský dokument Chico filmaře Martina Chromka si odbyl premiéru na positivJE FESTIVALU 2021. Teď se ale rodák z Vápenné těší z premiéry televizní. Veřejnoprávní ČT nasadila do vysílání film o rychlebském farmáři Chicovi. Ekologický hospodář Jakub 'Chico' Ivan byl před kamerou Martina Chromka v době jeho studií na Slezské univerzitě.

Minulý týden 3. června uplynulo 100 let od úmrtí významného spisovatele Franz Kafky. Autora, jehož díla znají čtenáři po celém světě. Jeden z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století dokáže ještě i dnes zlákat k návštěvě Prahy své početné čtenáře z ciziny.

Chcete-li posílit identitu vůči konkrétnímu místu, spojte lidi s projektem, za který se většinově postaví. Dosvědčují to výsledky spolku Horní a Dolní Údolí, který před lety vzniknul za účelem záchrany kostela sv. Acháce v Dolním Údolí.

Až si v lednu 2025 zajdete do kina na premiéru nového zpracování pohádky Karla Jaromíra Erbena Zlatovláska, bude to 52 let od uvedení kultovní verze pohádky s Petrem Štěpánkem v roli Jiříka. Bude to však poprvé, kdy se část děje odehraje v Rychlebských horách.

Další otevírání Vlastivědného muzea Jesenicka plánuje ředitel Pavel Rušar. V jeho hledáčku jsou badatelé a odborná veřejnost mířící do muzejní knihovny. Bezmála devět tisíc položek včetně vzácných děl věnujících se Vincenzi Priessnitzovi tam mohou profíci i nadšenci do historie nejen Jesenicka najít. Však díky rozsáhlé revizi a nové evidenci...

Exjesenický filmař Kurt Neubauer stojí producentsky za novým českým hororem Krvavý Johann. Ten rozpoutá noc hrůzy v Praze a obětí a mrtvol bude fakt hodně. Na plátně se objeví například Lenka Vlasáková, Jan Dolanský nebo Jana Bernášková a vy máte štěstí, že právě dnes od 19.30 tím plátnem bude jesenické Kino Pohoda.

Kdo nechodí po Jeseníku s klapkami na očích, ten musí vidět, jak publikačně plodné je Vlastivědné muzeum Jesenicka (VMJ). Čtenář hýčkající si svou regionální knihovnu by pomalu měl přidat jednu poličku, aby se mu do ní vše z "vydavatelství" VMJ vešlo. Na dva knižní fenomény z letošního roku (Fenomén Praděd, Fenomén Rychlebské hory), a také na...

Z označení Sudety se pomalu stává nálepka automaticky evokující slova jako problém, odloučení, vylidnění… V některých kontextech je to asi v pořádku, protože to často sedí, ale my, co v bývalých Sudetech žijeme, bychom měli tenhle stereotyp bořit a ukazovat, že Sudety žijí a vyhlížejí skvělou budoucnost. Co vyhlížejí, aktivně na ní pracují.

Píší nám šumperští O5 a Radeček, že nazpívali hymnu pro všechny fanoušky hor. Jak se pěje o horách, ke všemu v podání tak trochu místní kapely, musíme si to poslechnout. A je pravda, že v rádiovém éteru se tóny hitu také linou.

Ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka Pavel Rušar moc dobře ví, že jednou z úloh jeho instituce je bádání. Jako progresivní muzejník se ale nechce při zaznamenávání minulosti spolehnout pouze na obligátní obrázkový a textový materiál. Nemuselo by to totiž budoucím generacím stačit.

V létě je více času na výlety i na čtení knih. Spojení obojího, navíc v lokálním hávu, přináší nová publikace historika Pavla Macháčka. Pražský rodák, který už ale 40 let kope za Jesenicko, naťuknul téma epického pohoří svým příspěvkem v literárním počinu Lukáše Abta Čti Rychleby. Tentokrát na knižní trh posílá sólo věc nazvanou Fenomén Rychlebské...

Po dlouhé snaze muzejních pracovníků získat obraz Pohled na Praděd (1944) od Richarda Assmanna do sbírek Vlastivědného muzea Jesenicka je nyní možné ohlásit úspěch. Velké poděkování patří majitelům, zejména panu Tomáši Herajtovi a paní Ivaně Herajtové, kteří souhlasili s prodejem obrazu do muzea za nižší než tržní cenu, a také Olomouckému kraji,...

Pracovití zlatohorští "nádražáci" dělají na tom, aby vlaků mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami (lokálka č. 297) přibylo a aby se zatraktivnila jízda. O jejich elánu při vylepšování okolí budovy nádraží jsme už informovali. Nezpomalující přísun dobrých zpráv od Okrašlovacího spolku zlatohorského nás utvrzuje v tom, že jejich činnost není jenom...

10 dnů v Chorvatsku, prodloužený víkend u babičky, děti na táboře, turistika na českých horách, na nákupy a do ZOO do Prahy, víkend u přátel. Tak by mohl vypadat prázdninový itinerář průměrné jesenické rodiny. Odpočinek tam jednoznačně je, ale co nějaké kulturní pohlazení?

Kdo chcete stylově zahájit letní prázdniny, máte dnes fajn příležitost na tradičním podniku, který svým už osmým ročníkem zahajuje hudební festivalovou sezónu na Jesenicku. Řeč je o SOS FESTIVALU, za jehož realizací stojí Standa Orel, jedna z dobrých duší Wooxu. Ostatně v areálu firmy (bývalý Moravolen) se pestrá kulturní akce koná.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.