OBCE A MĚSTA JESENICKA

Pokud máte rádi atmosféru svátečních dnů typu Štědrý den nebo jmeniny, tak město Zlaté Hory jede celý rok přesně v tomhle módu, protože oslavuje osm století od svého založení. S vědomím toho, že nikdo z nich nezažije kulatější jubileum, naplánovalo vedení města na letošek celou řadu akcí.

S trochou nadsázky se letos hraje o to, jestli městští politici dostanou do budoucna mandát z Jeseníku dělat odvážné moderní město anebo dáme přednost konzervativnímu vedení udržujícímu Jeseník v nevybočujícím průměru. To směřování se totiž letos formuje do nového Strategickém plánu města Jeseník. Jeho platnost a jistá závaznost do roku 2030 je...

Má být úplně normální, že starší věc, třeba kus nábytku, kterého se zbavujete, dostane šanci někomu ještě posloužit. Jenže s bohatnutím společnosti se ten náš konzum poněkud urval ze řetězu, a tak funkční věci z domácnosti úplně klidně končí na skládce.

To, co se před devíti lety zdálo jako příliš velké sousto, se nakonec může dočkat realizace. Mění se motivace, když před tím šlo hlavně o turistickou atrakci, dnes spíše o ekologický projekt. Jiná bude pochopitelně cena.

OKRES JESENÍK

Roman Timothy Velc stál u zrodu mládežnické organizace EraYouth, se kterou chce spolu s přáteli Honzou Macečkem, Petrem Velcem, Annou Koriťákovou a Kryštofem Horníkem inspirovat jesenickou mládež k lásce k přírodě a ke sportu. Hned jejich první projekt 'Společně pro stromy' se stal Timovou VÝZVOU pro Jesenicko.

Víkend na positivJE opanují Zlaté Hory, byť dnes za notného přispění magazínu Mašinfíra od vydavatelství Mafra. Redaktor Jakub Vrána vzal fanoušky železnice na lokálku z Mikulovic do Zlatých Hor.

BYZNYS NA JESENICKU

Areál lipovských lázní, přesněji stavební ruch a tempo, v jakém se chátrající budovy vracejí do kondice, připomíná boom, na jaký jsme zvyklí ve velkých městech. Tady si přitom bavíme o areálu jedněch lázní, které přežily klinickou smrt a teď bez přehánění šokují proměnou, jakou si díky novým vlastníkům procházejí.

VZDĚLÁVÁNÍ NA JESENICKU

Docela často jsme z různých míst dotazováni, jak si Jesenicko vede v přeshraniční spolupráci s Polskem. Upřímně, moc toho z rukávu nesypeme. Rozhodně jsou tu partnerství v cestovním ruchu, občas se objeví projekty meziobecní spolupráce, ale v byznysové rovině směrem na Polsko velký pohyb nevidíme.

Obchod, hřiště, kostel, hospoda, dobrovolní hasiči a škola, to je "svatá šestka" tvořící základní vybavení, které potřebuje obec mít, aby plnohodnotně žila. S vylidňováním venkova a změnou chování lidí, se vlastně každý z nich musí o přízeň aktivně ucházet.

Z průzkumů vychází, že čeští studenti mají docela zájem podnikat. V praxi ale vidíme, že ve školách není podnikavosti věnována dostatečná pozornost. Ve chvíli, kdy absolventi nastartují kariéry v roli zaměstnanců, už se do podnikání logicky tolik nehrnou. To je škoda. I proto s Inovačním centrem Olomouckého kraje (ICOK) městu Jeseník tolik...

To se zase jednou povedlo, trefit způsob, jak dětem podat důležité téma. Na školkové děti nemůžete nastoupit s klimatickou změnou, chcete-li je přitáhnout k zájmu o životní prostředí. V mateřské škole ve Velké Kraši se každoročně zapojují do sběru odpadků na Den Země, letos se to rozhodli povýšit. Vymysleli si, že na vystoupení dětí u příležitosti...

SPORT NA JESENICKU

V nížinách to letos zima vysloveně odflákla, na horách je to se sněhem už dlouho blbé, běžeckému lyžování to ale sezónu nezkrátilo. Minulý víkend dokonce patřil vrcholné republikové akci – Mistrovství ČR. To hostil vyhlášený areál na Horních Mísečkách.

Před třiceti lety se v hlavě Romana Mroska zrodila myšlenka na fotbalový turnaj, v němž o výhry zápolí děti prvních stupňů základních škol z Jesenicka. Stalo se tak už dvacet devětkrát. Občas se mezi místní školní týmy vklíní hosté z jiných regionů, jako tomu bylo v roce 2003, kdy na populární Formela Cup dorazila základní škola z Ostravy. V jejím...

KULTURA NA JESENICKU

Až si v lednu 2025 zajdete do kina na premiéru nového zpracování pohádky Karla Jaromíra Erbena Zlatovláska, bude to 52 let od uvedení kultovní verze pohádky s Petrem Štěpánkem v roli Jiříka. Bude to však poprvé, kdy se část děje odehraje v Rychlebských horách.

Další otevírání Vlastivědného muzea Jesenicka plánuje ředitel Pavel Rušar. V jeho hledáčku jsou badatelé a odborná veřejnost mířící do muzejní knihovny. Bezmála devět tisíc položek včetně vzácných děl věnujících se Vincenzi Priessnitzovi tam mohou profíci i nadšenci do historie nejen Jesenicka najít. Však díky rozsáhlé revizi a nové evidenci...

ZDRAVOTNICTVÍ NA JESENICKU

Jak se říká, nikdo neví dne ani hodiny. Což však neznamená, že s tím člověk nemůže nic dělat. Genetiku sice nezmění, ale může ji přechytračit řádnou prevencí. Zásadní je životní styl, a ten má každý ve svých rukou. Je to ta známá trojkombinace – spánek, pohyb, strava.

Stát se snaží držet takovou síť stanovišť zdravotnické záchranné služby, aby bylo území pokryté do 20 minut jízdy. Tento čas je už dlouho obtížně dosažitelný pro Zlatohorsko. Posádky jesenických sanitek to mají někdy složité, a i když experti říkají, že ve většině případů nemá prodloužení času dojezdu o pár minut na osud pacienta žádný měřitelný...

Vždycky se pozná, když za něčím stojí dobří lidé s velkým srdcem a vždycky jsme rádi, když se to něco týká Jesenicka. Tenhle pocit máme z působení organizace Sipora, jejímž posláním na Jesenicku je podpora lidí s poruchou autistického spektra, duševním onemocněním nebo mentálním znevýhodněním. Službami se jim snaží pomáhat v tom, aby mohli vést...

To je prostě dobrá zpráva. Do zdejšího zdravotnictví tečou další a další peníze. Jsou to spojité nádoby – moderní přístrojové vybavení přiláká kvalitní zdravotníky, a to pak Jesenicku zajistí vyšší úroveň péče.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.