OBCE A MĚSTA JESENICKA

Fajn, další asfalt. A vůbec nevadí, že jde o vedlejší komunikaci ve Vlčicích. Každá oprava cesty se počítá. Zeptali jsme se na to starosty obce Josefa Fojtka, z jeho odpovědí je patrné, že ani 600 metrů nového asfaltu se nerodí snadno.

Město Jeseník spustilo druhý ročník projektu Corrency, přes nějž podporuje volnočasových aktivit dětí. Pokračování úspěšné pomoci se dočkala několika vylepšení. To hlavní zůstává, 1 500 virtuální měny corrent poskytnuté městem jde využít k úhradě kroužků a nově i příměstských táborů.

Jsme rádi za jakýkoli pozitivní primát, který Jesenicko drží. Obvykle je to ten nejlepší argument pro ty, co nad Jeseníkem lámou hůl. Vyniknout jde v ledasčem, jako se to teď daří jesenickému dětskému domovu.

OKRES JESENÍK

Je to daň za to, že žijete v turisticky atraktivní lokalitě. Jezdí sem lidi, hodně lidí, jako domorodci možná chvílemi ani nemáte chuť se s nimi na těch turisticky nejnavštěvovanějších místech potkávat. Kdo i tak toužíte zajít na Mechové jezírko, projet Rychlebské stezky nebo si vyšlápnout na Praděd, musíte to zvládnout ideálně v mezisezóně. Anebo....

Poděkování a povzbuzení do další práce bylo leitmotivem akce, na kterou se na pozvání prezidenta České republiky Petra Pavla do zámku v Lánech sjelo na 150 zástupců regionů. Takových těch hybatelů, s nimiž se prezident potkával na svých výjezdech do krajů, jako tomu bylo i vloni v říjnu v hornolipovské Magacíně, kde se prezidentský pár viděl s...

Co mají společného MKZ Jeseník, Plastkon a positivJE? Jejich zástupci se postarali o obsah článku v sobotním Magazínu Práva z pera redaktora Jiřího Sotony. Zapomenutý kraj zápasí o budoucnost, zní titulek pětistránkového textu, který se zabývá současností a perspektivou Jesenicka a Šumperska.

BYZNYS NA JESENICKU

Jesenické muzeum chystá uvést na trh poněkud překvapivě kosmetický produkt inspirovaný dávnými recepty – Čarodějnou mast. Tento jedinečný produkt je výsledkem práce mladých badatelů chemické sekce na jesenické T-expedici, kterou v červnu Vlastivědné muzeum Jesenicka pořádalo. Na projektu podstatným způsobem spolupracovala místní kosmetická firma...

Ruská agrese naplno odhalila, jak podfinancované jsou armády v mnoha zemích. Ty se to snaží co nejrychleji napravit a mohutně investují. Na modernizaci a nákupech vojenské techniky a vybavení se úspěšně podílí i české firmy a nemusí jít nutně o munici nebo stroje. Být součástí vojenských zakázek můžete i jako výrobce modulárních staveb.

VZDĚLÁVÁNÍ NA JESENICKU

Skoro čtyři desítky žáků a studentů se minulý týden proměnili na vědce, aby pohnuli s výzkumem na Jesenicku. Stalo se tak v rámci šestého ročníku zábavně-vzdělávací akce, za jejíž organizací stojí Vlastivědné muzeum Jesenicku. Tomu s hladkým průběhem pomáhalo Středisko volného času DUHA Jeseník. Nejde o nic menšího než sraz do přírodních věd...

Jesenická Střední průmyslová škola má důvod k oslavám – právě jí odmaturovali první studenti oboru informační technologie. To je významný moment nejen pro školu, ale potenciálně pro celé Jesenicko. Škola hodlá každoročně produkovat desítky IT odborníků a je jen otázkou času, kdy to v regionu začne generovat nové technologické podnikatele.

SPORT NA JESENICKU

V Liberci se na začátku července uskutečnilo mažoretkové Mistrovství Evropy, které si jde jenom stěží představit bez účasti jesenického JES Teamu. Ani si to nepředstavujte, děvčata nechyběla a poctivou přípravu úspěšně přetavila v super výsledky.

KULTURA NA JESENICKU

Maminka malého Teoška, jehož sbírku na Donio.cz jsme na positivJE úspěšně odpromovali, nám napsala: "Chtěla bych moc poděkovat všem dárcům, kteří přispěli na Teoškovu léčbu. Ani se nedá popsat, jak mě obrovská vlna solidarity nejednou dojala.". A vážení, tahle vlna pořád jede. Štafetu přebírají dýdžejky a dýdžejové od The Bassline Fanatiqs (TBF).

Komunita okolo multimediální umělkyně Marie Krajplové, která se na Javornicko přistěhovala sotva před pár lety, přišla s neobvyklou iniciativou. Kvůli oživení místních zvyků a posílení vazby lidí na region hodlá obnovit krojovou tradici.

Po Priessnitzech je to Letní kapela, koho si Jesenicko bezostyšně přivlastňuje jako svůj lokální hudební poklad. Proto se snažíme sledovat důležité kroky skupiny, která vedle objíždění festivalů maká na druhé desce. Té už dopředu dala jméno 'Jako pes'.

ZDRAVOTNICTVÍ NA JESENICKU

Kolik roků života má každý z nás vyměřeno nevíme, můžeme posloužit pouze orientační nápovědou vycházející ze statistik. Podle nich se muži na Jesenicku v průměru dožívají necelých 73 let, ženy 79. Řekněte nám, proč byste neměli mít zájem je prožít co nejdéle zdraví? Nebo dokonce, proč byste si nemohli čáru života prodloužit? Notabene, když na to...

Jak se říká, nikdo neví dne ani hodiny. Což však neznamená, že s tím člověk nemůže nic dělat. Genetiku sice nezmění, ale může ji přechytračit řádnou prevencí. Zásadní je životní styl, a ten má každý ve svých rukou. Je to ta známá trojkombinace – spánek, pohyb, strava.

Stát se snaží držet takovou síť stanovišť zdravotnické záchranné služby, aby bylo území pokryté do 20 minut jízdy. Tento čas je už dlouho obtížně dosažitelný pro Zlatohorsko. Posádky jesenických sanitek to mají někdy složité, a i když experti říkají, že ve většině případů nemá prodloužení času dojezdu o pár minut na osud pacienta žádný měřitelný...

Vždycky se pozná, když za něčím stojí dobří lidé s velkým srdcem a vždycky jsme rádi, když se to něco týká Jesenicka. Tenhle pocit máme z působení organizace Sipora, jejímž posláním na Jesenicku je podpora lidí s poruchou autistického spektra, duševním onemocněním nebo mentálním znevýhodněním. Službami se jim snaží pomáhat v tom, aby mohli vést...

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.