BYZNYS NA JESENICKU

Víme, že mnohé firmy v těchto dnech řeší zásadnější věci kolem energií, ale jak se říká - psi štěkají, karavana jde dál - podnikatelé musí myslet i na svoji vzdálenější budoucnost. Na příslovečnou transformaci, na jejímž konci může být i ta energetika. Může to být strojová modernizace, může to být expanze na zahraniční trhy, může to být vývoj...

Astronauti by mohli povídat o tom, co všechno dnes výrobci jídla dokáží dostat do instantní podoby, aby jim to tisíce kilometrů nad Zemí posloužilo k doplnění živin. Hádáme, že výzkumné týmy NASA se nikdy nezabývaly převodem křupavých lázeňských oplatků do kapalné formy.

Kdyby nám to nebylo blbé, už v srpnu jsme vám prozradili, jaké regionální produkty půjdou do letošních vánočních balíčků Made in Jesenicko. Řekli jsme si, počkáme na září, až mentálně přepnete z léta. Pořád si ale nejsme jisti, že o Vánocích chcete slyšet. Nedá se nic dělat, katalog musí ven, aby si naši zákazníci mohli v klidu vybrat, abychom my...

Už jsme na positivJE psali, že hláška "Býti na šrot." vznikla v lipovských lázních. Základ onoho rčení má souvislost s tzv. Schrothovou léčebnou metodou, kdy Johann Schroth pro řešení obezity a nadváhy používal speciální léčebnou kúru: aplikoval tzv. suché a mokré dny. Jednalo se o léčbu, která byla svého času velmi módní a vyhledávanou...

Je úžasné sledovat, jak se mění nákupní chování některých skupin zákazníků. Komu vyhovuje klasika v kamenném obchodě, ten může popadnou košík a vyrazit. Kdo chce nakupovat na pár kliků na internetu, kde prim hraje nekonečně široká nabídka zboží, tomu stačí zapnout displej a vkládat do košíku - virtuálního.

Mluví se o návratu k přírodě a dává se za vzor hospodaření našich předků. Dá se tím inspirovat, jenže dnešní zemědělství potřebuje nakrmit víc lidí a má tu problém zvaný klimatická změna. Naštěstí máme oproti předkům vysoký stupeň vědeckého poznání a k dispozici moderní technologie, zemědělství svoji misi může zvládnout.

Celkem 43 svářečů v červnu podstoupilo novou nebo opakovací svářečskou zkoušku. V dílnách Střední průmyslové školy Jeseník, která mimo jiné budoucí svářeče vychovává, se předvedli profesionální svářeči z místních firem CS-CONT, PZA Kovostroj Javorník, Krinax, Eurohard, WTC, MOUNT SH, UP Jeseník a Vojenská lázeňská a rekreační zařízení. Zkoušky...

Velké věci vyžadují velké plánování a hlavní budova Sanatoria Priessnitz je velká věc. Je to tak velká věc, že na opravu 2 500 metrů čtverečných fasády se musí dohodnout několik stavebních firem z Jesenicka. A to mluvíme teprve o druhé etapě z několika, během nichž se stará i nová budova dočkají komplet nové fasády a střechy.

positivJE si dalo s Inovačním centrem Olomouckého kraje (ICOK) za cíl v příštím školním roce více šlápnout do propojování středních škol s podnikatelským sektorem, neboli větším vtažení studentů do firemního světa. Protože mnozí absolventi se prostě o práci v místních firmách ucházejí.

Hospodářsky a sociálně ohrožené území je označení Jesenicka podle oficiální ministerské terminologie. Ten fakt nerozporujeme, ale jako protiváhu nabízíme i jiný pohled - Jesenicko transformující se.

Zkuste se zeptat provozní/ho v restauraci nebo hotelu, a kolik jich na Jesenicku je, jestli nehledá číšníka nebo servírku. Skoro určitě hledá. Jenže lidi došli. Vyučení číšníci nechtějí obsluhovat. Možná hledají zábavnější práci, možná chtějí více peněz, možná nechtějí pracovat o víkendech..., důvody jsou celkem fuk.

Lehký průmysl je páteří jesenické ekonomiky, v součtu dává práci suverénně největšímu množství lidí. Železo, plechy, ocel v různých formátech, tvarech a tloušťkách jsou nejfrekventovanějším materiálem. Od průmyslové revoluce a privatizace stojí naše hospodářství před další nevyhnutelnou transformací. Tedy pokud tu ty firmy chtějí být i za 10 let.

Všímáme si rostoucího sebevědomí hanušovického pivovaru. Aby ne, když sbírá medaile v pivních soutěžích. Aby ne, když má kromě vlajkové lodi Šeráku oblíbený Keprník, který dnes čepují v docela dosti restauracích. To si pak v Hanušovicích troufnou oslovit ke spolupráci Ronyho Plesla, jednoho z nejznámějších českých designérů, aby pro Holbu navrhnul...

Jeseník připisuje #52, Mikulovice berou #129. Přinášíme výsledky prestižního žebříčku 175 největších rodinných firem Česka pro rok 2022, jak jej sestavila česká redakce Forbesu. Díky pandemii byl pro většinu z nich loňský rok jedním z nejnáročnějších, svoje tržby si musely odmakat více než kdy jindy.

Jak dokonale vytěžit potenciál Jesenicka, si dneska ukážeme na příkladné spolupráci tří lidí, kde každý z nich v příběhu hraje úplně jinou roli, byť to spojení nakonec dá ten úplný smysl. Prvním aktérem je hlava rodinné firmy Birki (jesenický výrobce holí), Marek Schromm. Druhým je designér původem z Jeseníku, dnes na Slovensku žijící Pavel...

Hanušovická Holba nám udělala radost, když se po vzoru větších pivovarů pustila do budování vlastní sítě značkových podniků, kde čepují medailemi ověnčený Šerák přímo z tanku. Koncept nesoucí název Ryzí pramen najdete prozatím v Olomouci (U Zlaté koule), ale Hanušovice plánují rozšiřování sítě tempem dva podniky ročně. Kéž bychom se dočkali i v...

Žijeme v přesvědčení, že dlouhodobě poctivá práce dává nejlepší výsledky. A poctivou práci odvádí spokojení zaměstnanci, nad kterými jsou osvícení šéfové a šéfky. A ty všechny k té kvalitě popohánějí spokojení zákazníci. Takové perpetuum mobile :-)

Jeseničtí Gastro Mach jsou českou špičkou ve vybavování restauračních a hotelových kuchyní, jídelen, bufetů, fastfoodů apod. Dělají pro ty nejnáročnější klienty, protože jim jsou schopni dodávat světová gastro zařízení. Díky tomuhle fokusu na kvalitu a inovace musí být i jejich subdodavatelé stejně dobří.

Srdcovka, ráj a milované, tři nejčastější superlativy, jaké o jesenických lázních zaznívají z úst jejich klientů. Zpětná vazba samotných uživatelů je nejpádnějším důkazem toho, jak kvalitní služby nahoře nad Jeseníkem poskytují.

Made in Jesenicko © 2022 positivJE. Všechna práva vyhrazena.