KULTURA NA JESENICKU

Velmi chytrou konsolidaci ohlásily dva kulturně-komunitní festivaly, které zdobí letní společenský život na Jesenicku. Česko-německá přehlídka umění a kultury V Centru/Im Zentrum je s pěti uskutečněnými ročníky tím starším z dvojice, za vloni premiérovým Jesněním na druhou stranu stojí ostřílení Lukáš Bobčík a Martina Seidlerová.

Po dvou zpackaných sezónách se můžeme těšit na konečně normální léto, ve kterém se o naši pozornost budou ucházet stovky malých i velkých akcí. Už teď vycházejí všelijaké žebříčky zaručených tipů, do výčtu 14 letních festivalů pro rok 2022 podle portálu Kudyznudy.cz pronikl i Blacksphere - filmový festival konající se v Račím údolí.

Když byla k ledu uložena kapela Priessnitz, její charismatický frontman Jaromír Švejdík neměl důvod uzavřít svoji hudební dráhu. Pořád měl (a má) světu muzikou co říct. Klidně se mohl obklopit zkušenými pražskými hudebníky, ale on sáhnul po regionálních muzikantech.

Jako místním by se vám mohlo podařit přehlédnout kvalitní úroveň zdejší kultury. Člověk otupí a zvítězí v něm obligátní vnitřní hlas "za kopcem je všechno lepší". Nezaškodí si občas připomenout, že Jesenicko je v kultuře konkurenceschopné. Rádi tak činíme přes zprávu o ocenění, jež ve čtvrtek posbíraly rovnou tři subjekty ze Severu na krajském...

Takový spíše fotbalový titulek, když vás tým soupeře irituje svým ochotným padáním na zem. V našem případě je to slovní hříčka, neboť řádky níže pojednávají o studentském ochotnickém spolku Nezakopneš, v němž se od jeho založení v roce 2010 protočila už pěkná řádka studentů jesenického gymnázia.

Umělci za sebou mají vinou pandemie složitější dva roky, kdy kultura trpěla nemožností být viděna. Na druhou stranu krize aktéry nastartovala k hledání jiných způsobů, jak své umění k lidem dostat.

Kraj je důležitý podporovatel kultury, v těchto měsících pracuje na koncepci kultury, kreativity a památkové péče Olomouckého kraje na roky 2022-2029. Ta má být nástrojem, pomocí něhož může hejtmanství koordinovat rozvoj kultury. A Kraj si to nekutá sám někde po kancelářích na úřadě, ale naopak se snaží do tvorby zatáhnout co nejvíce aktérů z...

Kdybychom hledali způsob, jak vám jednou pro vždy z hlavy vyhnat názor, že Jesenicko je "zatraceným místem k životu", doporučili bychom vám přečíst nový román Konec frývaldovského kata. Dílo zachycuje nejhorší období našeho regionu v čase třicetileté války, kdy se k všudypřítomným vojákům přidávali loupeživí lapkové, kdy nebyla nouze o ničivé...

Tak jako pozor, v ruce držíme něco, co by se mohlo ucházet o titul 'Kniha roku 2021'. positivJE sledovalo přípravu unikátní publikace Čti Jeseníky od začátku, ovšem její fyzické ztvárnění nám vyrazilo dech.

Autorský kolektiv hlásí: "Úspěšně jsme dokončili publikaci o Jeseníkách a předali tisková data do tiskárny. Po náročných týdnech příprav, konzultací a korektur jsme docílili finální podoby knihy, z níž máme opravdu radost! Je nadupaná mnohem víc, než se očekávalo a mnoho informací bylo objevných i pro nás. Můžete se tak těšit nejen na komplexní...

Právě přijela z tiskány a spisovatel Karel Jedonek se hned v úvodním věnování dušuje, že čtvrtý díl Pohádek a pověstí z Rychlebských hor je z jeho psacího stroje definitivně posledním. Naději fanouškům regionální literatury dává jen tím, že je snad otázkou času, kdy se objeví nové pověsti z rychlebského kraje. Říkejme tomu tedy poslední díl, který...

I sebemenší knihovna je vážená instituce, protože v knihách se nachází tolik moudra. Moudra, které potřebujeme v Jeseníku i Zlatých Horách, stejně jako v Adolfovicích či třeba osadě Chebzí. Zdá se, že ani nástup internetu a elektronických knih nás nezbavil chuti navštěvovat knihovny. Těch má Jesenicko 24 a speciálně tři z nich si teď připsaly...

Kadence vydavatelství Hnutí Brontosaurus připomíná Albatros v dobách největší slávy :-) aktuálně jde do tisku třetí díl vlastivědné publikace Zmizelé Jesenicko. Do vašich patriotských knihovniček přibude zajímavé dílo, pište Ježíškovi nebo si knížku předplaťte*.

Když si obyvatelé Jeseníku a okolí řeknou, že vyberou 62 tisíc korun na biblioschránku, aby se jejich knihovna mohla pyšnit označením 'non stop', tak je prostě vyberou. Částku mezi sebou vybrali prostřednictvím aplikace 'Pomáhej pohybem', a od pondělí je bibliobox naistalován a zprovozněn.

Češi už od stavby Národního divadla ví, že v kultuře je málo peněz, a že se jí musí sem tam pomoci. Češi totiž ví, že po práci je třeba legraci, někdy v podobě umění.

Máme rádi věci, které na Jesenicko přinášejí závan velkoměst, do kterých nám utíkají mladí lidé. Spolek Sudetikus přesně tohle už několik let dělá. Všichni známe jejich farmářské trhy, Restaurant Day, oživování letního divadla, English Café Jeseník..., a teď rovnou třídenní festival Je/snění!

Cokoli se děje v Tančírně Račí údolí přitahuje pozornost. V redakci positivJE nejsme úplnou cílovkou, ale vy z vás, kdo hltáte každoroční dávku elegance a etikety v pořadu StarDance, vás to bude zajímat.

Tohle by se vám mohlo líbit, je v tom pivo, je v tom setkání s přáteli, ta kombinace funguje. Navíc, a to už je důvod s tím být na positivJE, je to pivo z velké části lokální, jak už jsme si u zásadní kulturní akce 'Jeseník se baví' zvykli.

Sedněte na pivko, otevřete knížku, ustelte si pod širákem, pusťte si film, navštivte přátele... Ale neděláte tohle každý pátek? Kdybyste chtěli změnu, máme zajímavý tip, co si počít s vašim odpoledním až večerním časem.

Knihovna Vincenze Priessnitze Jeseník dělá v nových prostorech hodně pro to, aby nebyla pouhým půjčovatelem knížek, což by v dnešní době stejně nestačilo. Pro případ, že by na vině nějakého menšího zájmu o služby byla otevírací doba, si chce jesenická knihovna pořídit biblioschránku, do níž už lze vracet vypůjčené knihy de facto kdykoli 24 hodin...

Jsme svědky proměny filmového průmyslu, jehož návštěvnost v kině přestává být jediným měřítkem úspěchu. Díky streamovacím službám typu Netflix, díky sociální síti Youtube, se dostává k divákům zajímavý/kvalitní obsah i jinak než jen z plátna.

Respekt všem z kultury, které nezlomil lockdown a oni pro nás ihned po uvolnění protipandemických opatření mají nachystány skvělé akce. V případě česko-německého festivalu V centru/Im Zentrum je to o to záslužnější, neboť přípravy programu pátého ročníku s podtitulem ReStART probíhaly, aniž bylo jisté, že bude moci být veřejnosti představeny.

Přibývá pozitivních zpráv ze společenského života, dochází ke zotavování kultury, sportu..., je potřeba začít chodit do kin, knihoven, na sportoviště, trhy apod. Určitý signál k tomu vysílá i Jeseník, třeba finanční podporou některých konkrétních akcí.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.