
Javornický Kolimax vyvíjí chytrou pokličku

Přesně v duchu poslání evropských dotačních peněz se chová javornický výrobce nerezového nádobí - společnost Kolimax. Nestojí na místě, že by sázel na jistou, leč nemodernizující se produkci hrnců a kastrolů. Naopak, i na zdánlivě konzervativním trhu 'nádob na vaření' si poslední český autentický výrobce nerezového nádobí hledá cestičky k inovováním vlastních produktů.
Aktuálně běží spolupráce s Univerzitou Pardubice, konkrétně Fakultou elektrotechniky a informatiky, kde se Kolimax spojil s vědeckým týmem Daniela Honce. Ten pomáhá vyvinout chytrou pokličku. Je to tak, internet věcí dorazil i k nádobí. Taková poklice už pro firmu není prosté tvarování nerezového plechu, to už je elektrotechnické zařízení, jemuž můžeme směle říkat 'smart'.
Představte si situaci, kdy vaříte vývar v hrnci, trochu tomu přidáte a jdete vynést odpadky. Zapovídáte se se sousedem a problém je na světě, polévka přeteče. V lepším případě "pouze" zaneřádí sporák, v horším zahasí plamen a...? Raději ani nemyslet.
Poklička od Kolimaxu by tomu měla zabránit, protože její čidlo rozpozná stoupající teplotu připravovaného pokrmu a začne na vás blikat a pískat. Nemyslete si, v Pardubicích a Javorníku se vyvíjí a testuje chytrá jednotka, již musíte zajistit dobíjení (bude bezdrátové), funkčnost na všech typech varných desek a koneckonců umožnit její využití na různě velkých poklicích.
Na tohle všechno se musí při vývoji myslet, aby byly výsledky výzkumu úspěšně uvedeny do praxe. V té by totiž chytrá poklička měla sloužit ke zvýšení komfortu vaření a měla by přispět ke kvalitě života hendikepovaných osob.
Kolimax patří k jedné z nejaktivnějších firem, pokud jde o zapojování dotačních peněz do zvyšování konkurenceschopnosti, jak bychom to rádi viděli ve více případech. A tak všem podnikatelům na Jesenicku připomínáme, že je velmi rádi s jejich dotačními projekty propojíme se společností Grant Help, která se zpracováním takových žádostí zabývá. Budeme o tom mluvit i na positivJE FESTIVALU 2022.
Foto (zdroj): Deník, Jiří Šmeral


Chystejte recepty, v Supíkovicích rostou jahody pro samosběr

Studentka Markéta Kouřilová se STOMIXEM ukazují, jak může vypadat praxe

Forbes: Fenix s Plastkonem opět mezi TOP rodinnými podniky

Schrothovy lázně zabodovaly! Získaly ocenění za rekonstrukci Slezského domu
