Adéla Mondeková opustila michelinskou restauraci a dál živí sen o kavárně ve francouzských horách

09.03.2023

Není to zase tak dávno, ale určitě u českoveské rodačky Adély Mondekové můžeme mluvit o "setkání po letech". Na stránkách positivJE totiž byla hned v prvním roce naší existence (článek zde). Tehdy jako absolventka jesenické hotelové školy, kterou proslavila coby trojnásobná mistryně republiky v přípravě kávy. A protože si právě čtete o někom, kdo aktuálně nežije v Česku, připomeneme i jeden možný milník, jež to způsobil. Za někdejší vítězství v baristické soutěži totiž získala jako hlavní cenu výlet na kávové plantáže do Brazílie. Tam se v ní nastartovala jakási "internacionalizace". Tu přiživila ještě stáží v irském Dublinu.

Milovala kávu, milovala gastronomii, a tak se chvíli po střední vrátila na pár měsíců do Itálie, dokonce do stejného hotelu Flamingo, ve kterém byla na praxi ještě coby studentka. A kontakty z dob studií vytěžila ještě jednou, když se octla ve francouzském Nancy. Totiž i tam měla jesenická hotelovka partnerskou školu a Adéla přijala nabídku na roční stáž. Manažerka zodpovědná za její angažmá jí našla práci ve vyhlášené restauraci. Dokonce tak vyhlášené, že se pyšní jednou michelinskou hvězdou. No a z plánovaného roku se staly roky tři.

Do podniku La Maison dans le Parc nastoupila na pozici servírky. Okamžitě jsme si od Adély vyžádali srovnání práce kuchaře a číšníka v takto exponované restauraci, protože od Honzy Knedly víme něco o tom, jaký dril je to v michelinské kuchyni. Prozradila nám, že otevírací doba byla sice jen středa až sobota/neděle, ale zato ty čtyři až pět dní patřily výlučně servisu. "Práce na téhle úrovní gastronomie je pro člověka, který tím absolutně žije. Musíte dokonale znát, co servírujete, protože obsluhujete náročné hosty a jste na nohou i 10 hodin. Já se během tří let v La Maison o sobě dověděla, že tenhle typ nejsem. Preferuji užívání si života, být o víkendech s přítelem, hrát florbal, sportovat, což mi práce v gastronomii neumožňuje.". Možná trochu překvapivé u člověka, který zcela evidentně oborem gastronomie už od střední školy žije na plné pecky. Na druhou stranu to pochopíte, když Adéla zmínila, že poslední půl rok v michelince strávila více méně na nemocenské. Prostě je to náročná práce.

Nebojte ale, příběh Adély Mondekové má happy end. Zůstala ve stotisícovém Nancy, jen totálně změnila obor - pracuje ve firmě Trane vyrábějící klimatizace jako asistentka – koordinátorka pro klienty z Evropy, Afriky a Středního Východu. Dokonce nastoupila na tamní vysokou školu - studuje ekonomiku malých a středních podniků. A ano, vrátila se k florbalu. Hraje v regionální lize za Lotrinské vlky (mužský tým, les Loups Lorrains), zatím. Už dostala nabídku z ryze dámského a vyšší soutěž hrajícího Štrasburku. Zřejmě s florbalkou v ruce dala svými výkony vzpomenout na někdejší angažmá v extraligovém FBS Olomouc. Tak uvidíme.

Ve Francii je tedy poměrně jasně zafixovaná, trochu s výčitkami v hlase utrousila, že "díky Skypu už ani do rodné České Vsi moc nejezdím,".

Uklidněním na závěr může být konstatování, že ani její rozchod s gastronomií nemusí být definitivní. Jako v roce 2018, tak i v roce 2023 nám Adéla zopakovala svůj sen, mít jednou svoji vlastní kavárnu. Na ní šetří peníze, to kvůli ní studuje… Přítel Florent jí rozmlouvá Provence, takže to nejspíš vypadá na nějakou kavárničku ve francouzských horách, protože už z Jeseníků hory miluje. Užívá si je jako turistka, cyklistka, lezkyně, tak proč by nepřidala i baristku.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.