Životní štace Honzy Knedly

13.10.2021

Chvíli to vypadalo, že po deseti letech v zahraničí přijde velkolepý návrat do rodného kraje, ale nakonec jej zlákala Praha, která co si budeme povídat, je v gastronomii v rámci ČR s přehledem nejvýš. Ono, když se deset let učíte od těch nejlepších mistrů na světě, nemůžete se prostě stát meníčkovým kuchařem.

Jan Knedla vařil ve Skotsku, Anglii, Itálii, Rusku, Hong Kongu..., skoro pořád to byly podniky pyšnící se michelinskými hvězdami. Takže i když pandemie s gastro sektorem zamávala (naposledy vařil v pražském hotelu Carlo IV), neexistovalo, že by neměl mít práci.

Samy sebe se ptáme, jestli to náhodou pro Honzu není vrchol jeho kariéry - získal post šéfkuchaře v nově otevíraném podniku Restaurant Papilio, a to vypadá na pořádně ambiciózní projekt. Je součástí komplexu Chateau Papillon Resort Hotel & Spa, který se bude každým dnem otevírat ve Vysokém Újezdě u Prahy. Dle Janových slov by mělo jít o jedno z nejluxusnějších míst v zemi, on sám se v těchto dnech intenzivně připravuje na zahájení provozu.

Pohled na jím navržené menu napovídá, že v něm zúročí nabyté zkušeností a inspiraci, pokrmy budou stát na moderně pojaté české gastronomii šmrncnuté Francií a Asií, slibuje vrcholné představení chutí, vůní a vzhledu. Klíčovou roli, jak to tak v top podnicích bývá, hraje výběr dodavatelů a kvalita surovin. Poslouchejte, co tam například bude - konfitovaný žloutek, marinovaný pstruh, kachna se švestkami, jeseter se šampaňskou omáčkou a jiné lahůdky.

Klidně si můžete příští pražský výlet prodloužit o šestichodové degustační menu v Restaurantu Papilio, Honza Jeseníčákům určitě dopřeje nadstandardní gastro zážitek.