O cestě Martina Mondeka za happy endem

07.01.2022

Ještě není jasné, jak dopadne jeho podnikatelský příběh, protože ho nemá zcela ve svých rukou. Už teď je to velká životní lekce, na které když budeme hledat pozitivum, tak ho najdeme - před lety přišel s něčím dost zajímavým na to, aby se mu to někdo pokusil sebrat.

Luštěninové krekry YESCHiPS asi znáte. Jejich story se začala psát v České Vsi a u zrodu byl Martin Mondek. Vyrábět zdravou potravinu nesoucí označení 'bez lepku', kde vstupní surovinou je ne tak úplně cool hrách a čočka, to bylo odvážné. Však zakladatel firmy má něco vtipných historek z vývoje receptury a testování výroby. Povedlo se - zrodily se YESCHiPS.

Martin Mondek se k tomu dostal přes sport, kterému se věnoval na jesenické sportovce - dost intenzivně běhal za Fenix Ski Team Jeseník - dotáhnul to až na Mistrovství ČR, dost ambiciózně bušil do pedálů horského kola - jel i Český pohár v cross-country ve Velkých Losinách a pravidelně jezdil závody Jesenického šneka.

K velkému sportování se váže i kvalitní strava. Její potřebu u Martina zvýrazňovaly různé nemoci a alergie, to ho dovedlo až k pokusům s luštěninovou moukou. Z ní chtěl vyrobit zdravou pochutinu, protože si nešlo nevšimnou zvedající se vlny zájmu o zdravé mlsání, v čemž podnikavý Martin zavětřil obchodní příležitost.

Boj s brambůrkovým monopolem mohl začít :-) A on si hrách s mákem či hrách s česnekem úspěšně nacházel cestu a prodával se. Dostal se i do menu žlutých vlaků RegioJet! Šlo to tak dobře, že maturant z jesenického eMka nevěděl, jak slibně se rozbíhající podnikání kloubit s provozováním zdravého bistra v Ostravě. Udělal tedy aspoň to, že přesunul firmu do Ostravy, potažmo Frýdku Místku, kde byla výroba, jíž už nešlo z kapacitních důvodů držet v České Vsi.

Někdy v tom momentě se to začalo ve firmě kazit. Pod tlakem úspěchu přicházely manažerské chyby. Martin začal do firmy přibírat další lidi potřebné k růstu, a ne vždy měl šťastnou ruku. Bylo totiž nad slunce jasné, že tahle pochutina plná vlákniny a proteinů má obrovský potenciál, a to může lákat k různému plagiátorství. A tak se stalo, že dnes Martin Mondek o značku YESCHiPS bojuje u soudů. Stojí to peníze, stojí to čas, stojí to psychické síly.

Podepsalo se to i na Martinově zdraví, tak se podnikatelsky trochu stáhnul, nicméně jeho příběh je logickým podhoubím pro luštěninový příběh číslo dva. Ten sice nepíše přímo Martin Mondek, nicméně nová značka krekrů je opět 'made in Ceska Ves'.

Zaregistrovali jste už Luskeeto? Vylepšená receptura, nové příchutě a smělé plány kam růst, tak by se dala charakterizovat současnost firmy, která naskakuje na vlnu rostoucích rezistencí na lepek, zájmu o vegetariánství, hledání lepších alternativ k chipsům a vůbec touhu jíst zdravěji.

Ambicí je tolik. V Luskeetu chtějí dokázat, že tenhle výrobek umí v České Vsi nejlíp, jejich makové, česnekové, chilli a řepové krekry najdete také na Mall.cz. Je sympatické, že v Ekolusku, jak se výrobce Luskeeta jmenuje, chtějí spolupracovat s lokálními partnery. Proto třeba etikety obalů řeší Reptisk.

Doufáme, že se Luskeetu bude dařit, a že firma už nikdy neopustí okres Jeseník.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.