Školní kuchyně SPŠ Jeseník projde auditem, protože chce vařit podle nových trendů
Začalo to na půdě ZŠ Jeseník, kde chtějí reagovat na aktuální stravovací návyky dětí a mají ambici přispět k jejich vyváženějšímu jídelníčku. Obědy pro všechny tři budovy jim vozí z asi největší školní vyvařovny okresu - Střední průmyslové školy Jeseník. Kuchařský tým pod vedením šéfkuchařky Lucie Šestákové tam každý všední den uvaří okolo 1100 porcí jídla. Kromě eMka a Gymnázia Jeseník míří podstatná část hotovek právě na jesenickou základku. ZŠ a SPŠ si na společném setkání řekli, že se trochu podívají na nutriční hodnoty připravovaných jídel, na pomoc si vzali brněnský startup Skutečně zdravá škola. Ten se zabývá analýzami školních jídelen. I pro eMko teď plánují sérii aktivit, na jejichž konci bude více spokojených strávníků.
První etapou je analýza jídelny, jejím cílem je porovnání současného stavu v přípravě pokrmů s tím, jak by to mělo ideálně vypadat. Řešit se bude čerstvost, sezónnost a lokálnost potravin, posuzovat se bude využívání polotovarů, přísad a množství soli, zkoumat se bude nabídka nápojů a vyhodnotí se taky stav vzdělávání kuchařek a kuchařů.
Výstupem celého projektu je seznam doporučení k úpravám a tipů na zlepšení. V ten moment se zapojí i ZŠ Jeseník, kterou pravděpodobně neminou stavební úpravy a pořízení nového kuchyňského vybavení výdejen.
Kvalita vzdělávacího systému je pedagogický personál, vybavení školy, osobnost ředitele/ředitelky, podpora zřizovatele, ale může to být i kvalita stravování.
Foto (zdroj): SPŠ Jeseník
Kvalitu vzdělávání na Jesenicku budeme řešit také v panelové diskusi Moderní vzdělávání v rámci listopadového positivJE FESTIVALU. Vstupenky na 24. listopad jsou v prodeji.