
Potravinová soběstačnost v praxi - přehlídka lokálních výrobků na farmářských trzích v Jeseníku

Moc se v posledních měsících mluví o potravinové soběstačnosti. Určitou demonstrací trendu je rostoucí popularita farmářských trhů. Ty se zaměřují na prodej regionálních potravin.
Týká se to i našeho regionu, kde se Jesenické trhy etablovaly jako osvědčené místo setkávání zákazníků s místními výrobci, farmáři a zpracovateli.
Masarykovo náměstí dnes hostí další pokračování téhle přehlídky, od pořádajícího Spolku Sudetikus máme zprávu o tom, že je nahlášeno 69 stánkařů. To je podle nás úžasné číslo.
Zůstaňme u jídla a pití, protože to je to zkrácení výrobního řetězce, podpora lokální ekonomiky, konzumace sezónních potravin a podobně.
Pokud jde o prvovýrobce, budou na stáncích k dostání mléčné výrobky z heřmanovické Farmy Bovine. Med, medovinu a medové sirupy vám nabídnou Hana a Zdeněk Pyszkovi z Velké Kraše, čerstvou zeleninu dostanete na stánku Rodinné farmy Bernatice manželů Osmančíkových. Kozí sýry koupíte od Komínků z České Vsi.
Zpracovatele bude zastupovat například zábřežský Designfood a jeho vyhlášené lahůdky ve skle, nebo taky marmelády a salsy Markéty Kubinové (Z darů jesenických hor).
I paleta hotových výrobků je pestrá, koupit můžete Valašské frgále, bylinky a koření od Dity Gawlowské z Velkých Kunětic, uzeniny pořídíte od jesenického Lubomíra Sokoly a dorazí i manželé Hanákovi ze Zlatých Hor. Ti dovezou čerstvý kváskový chléb, koláče a bagety.
Má to ještě jeden zajímavý rozměr. Když se díváme, z jaké dálky se do Jeseníku stánkaři sjíždějí, dá se dovodit, že se jim to vyplatí, jinými slovy, jste dobrými zákazníky ;-)
A propo, nevěříme moc ve všemožná státní nařízení diktující, v jakém poměru musí obchodníci prodávat české výrobky. Za prvé je to zásah do podnikatelské soutěže, za druhé bychom to nechali na zákaznících. Když budou u obchodníků žádat místní produkty, oni jich do regálů vyskládají více. A Jesenické trhy jsou dobrým příkladem, jak může probíhat zvykání zákazníků na lokální potraviny.


Jesenický holding Fenix slaví 35 let hlavně inovacemi

Titul Regionální potravina pro Rychlebské jerky, značka Výrobek OK pro Komínkovi a Stáje Rychleby

Pivovar Albert Michler má další ocenění, tentokrát zaujal Sa-turn

Špaldové sušenky made in region z Ennea
