Je strategické, aby Jesenicko mělo svoji pekárnu

23.03.2022

Pracovat na potravinové soběstačnosti má primárně stát, ale své v tomhle můžeme vykonat i každý sám. Začít můžeme rovnou u nejzásadnější potraviny, nejste-li na bezlepkové dietě, chlebu. Fenomén zmrazeného, a pak rozpečeného pečiva je možná nezvratný, chtěli bychom ale připomenout, že v Jeseníku máme pekárnu, v níž na každý všední den vyrábí několik desítek druhů čerstvého pečiva určeného pro lokální trh.

Selská pekárna by měla být spolu s výrobou mléka a mléčných výrobků (např. ZD Jeseník, Biofarma Bobrovník), zpracováním masa (např. Agroholding Bernartice) a nějakou tou zeleninou a ovocem (např. Rodinná farma Bernartice, Organika Kolnovice) základní osou regionální potravinové soběstačnosti.

Je symbolické, že se Selská pekárna nedávno přestěhovala do budovy, kde dříve sídlila velká jesenická pekárna. Není to znamení? A doslova před pár dny Selská pekárna změnila majitele, s nímž přichází nová vize, plány na rozšíření sortimentu, a hlavně obchodní ofenziva, aby se její čerstvé pečivo dostalo do dalších obchodů a obchůdků.

Dnes dostanete jesenické pečivo ve dvou značkových prodejnách v Jeseníku, jedné v Javorníku, v jesenickém Albertu a dále v Jednotách/COOPech a Hruškách rozprostřených po okrese. Možná si i vy kupujete jejich pšeničnožitný Selský chléb, jenže z pecí toho u nich vychází výrazně víc. I ty klasické rohlíky a všechno to, co od městské pekárny čekáte - žitný chleba, housky, koblihy, záviny, veky...

Jak se vrací respekt k řemeslu, možná to postihne i poctivou pekařinu. Podle nás může být skvělý pocit, hníst těsto na chleba, který si příští den koupí třeba váš soused. Koho z vás by lákala práce v teplém a voňavém prostředí Selské pekárny, ozvěte se, pekaře hledají. Vzkazují, že vyučení v pekařině je výhodou, nikoli podmínkou, důležité je nadšení a chuť pracovat.

Foto (zdroj): Selská pekárna

Made in Jesenicko © 2022 positivJE. Všechna práva vyhrazena.