2000 ks pozitiv od positivJE

14.04.2023

Dneska mi tu svítí dvoutisícovka, to je 5 let a 104 dnů s positivJE, to je 2000 pokusů napsat pro vás pozitivní zprávu týkající se Jesenicka. Neumím se moc ohlížet dozadu a bilancovat, mám rád cestu dopředu, tak jen možná zrekapituluji, o co s positivJE vlastně usiluji.

První rok dva jsem tvrdil, že hlavně napravuji reputaci regionu v očích jeho obyvatel. Po pěti a něco letech musím otevřeně přiznat, že dnešní ambice jsou větší. Musí být větší. Přitom už na startu positivJE (1.1.20218) byla motivace jasná - zapojit se do boje s vylidňováním okresu. Proto všechny ty články a přednášky a podcasty a rozhovory a konference… A práce pro Inovační centrum Olomouckého kraje a pro Vzdělávání Jesenicka a pro Komisi pro rozvoj města a pro… Velmi rychle jsem si spočítal, že kouzlo Jesenicka spočívá v tom, že i v málo lidech, i s málo penězi, jde dělat zajímavé věci, které region vylepšují a posouvají. Takových lidí tady nemáme vůbec málo, o mnohých z nich jsem psal.

A co teprve, když bude víc lidí a víc peněz? O to se snažím. Aktivizovat přirozené lídry z řad starostů, podnikatelů, ředitelů škol…, přidat k nim všechny ty zajímavé, o kterých v sekci Lidé píšu (už jich bylo přes 200). Vymyslet a připravit s nimi aktivity a projekty hodné označení 'rozvoj regionu'. A pak pro ně prošlápnout cestu penězům - z evropských, státních, krajských nebo obecních zdrojů, to je úplně jedno. Hlavně ať to pomáhá chytřejšímu, sebevědomějšímu, úspěšnějšímu, zábavnějšímu, kreativnějšímu, inovativnějšímu, bohatšímu… Jesenicku.

Z toho vám je asi jasné, že suverénně víc práce mám před sebou než za sebou. Ale pomůžu si známým, avšak přiléhavými klišé, že i cesta může být cíl. Každý den děkuji "tomu nahoře", že dělám, co dělám, protože je to nejlepší práce na světě - dělat něco pro Jesenicko.

Klidně mi napište, co mám na positivJE zlepšit (positivje@positivje.cz).

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.