Tomáš Bielčík založil na dráhu barmana na jesenické hotelovce

04.01.2024

V roce 2015 na Hotelové škole V.Priessnitze klučina z Orlických hor odmaturoval a dodnes z toho profesně těží. On se totiž do Jeseníku na střední školu vypravil naprosto cíleně i za cenu bydlení na internátu. Naše hotelovka je totiž mezi zájemci o gastro obory vyhlášenou líhní barmanů. To byl i dětský sen Tomáše Bielčíka, který si házel šejkrem už ve třinácti.

Za nějakých osm let v oboru toho Tomáš stihl docela dost. 1. prosince přišel své snažení nasdílet studentům jesenické hotelovky s obchodkou. Aby je povzbudil a přesvědčil, že když svůj ultimátní cíl postaví na dílčích milnících, mohou dokázat takřka cokoli.

On se činil už během studia a vůbec ho neodradilo, že na prvních čtyřech středoškolských barmanských soutěžích skončil neomylně poslední. Působilo to na něj jako motivace více trénovat a lépe ovládal stres. Ve druhé polovině studia byla dřina oceněna mnoha druhými a třetími místy i třemi prázdninovými stážemi. Strávil dvě léta v Řecku, jedno ve Skotsku a byly to zkušenosti velmi formující.

Odtud si odvezl kontakty na kluky, s nimiž se po maturitě sešel ve Velké Británii, kde následně 4 roky žil. Odešel tam za angličtinou i za barmanstvím, neboť právě na ostrovech je tahle gastronomická disciplína velmi rozšířená.

Tomáš se na české poměry pohyboval v horních patrech branže, tak není divu, že do Česka ho přilákala snová pracovní nabídka. Na rostoucí brněnské gastro scéně z něj udělali provozního nového ambiciózního baru Cabaret des Péchés a nebýt covidu, možná by podniku šéfoval dodnes. Mimochodem s lockdownem se pojí jeho dosud nejtěžší část kariéry, v níž se na rok stal skladníkem ve velkoobchodě se sportovním zbožím. Trpěl, ale návrat do milovaného oboru se nakonec odehrál, i když ví, že pohostinství je od covidu jiné. Mimochodem v rozhovoru 28. epizody positivJE MOTIVATORU se Tomáš rozpovídal i o tom, co by měli podnikatelé v gastronomii udělat pro to, aby oslovili i mladou generaci, která v restauracích a barech začíná chybět.

Moc dobře ví, o čem mluví. Aktuálně totiž pracuje jako ambasador alkoholové značky Metaxa, takže je s gastropodnikateli i personálem v denním styku a má přehled, co obor pálí.

Tomáš Bielčík je osm let od maturity na profesním vrcholu, přesto si od nás nenechal vnutit úvahu nad otevřením vlastního baru ;-) V gastru toho zažil až příliš, než aby se pustil do takhle riskantního podniku. Minimálně v těchto dobách. Navíc, když kroutí sotva první rok v roli brand ambasadora řeckého národního nápoje.

Kamil Kavka
Foto (zdroj): archiv Tomáš Bielčík

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.