Spouští Jesenicko kopřivovou renesanci?
Skoro vůbec se to
neví, ale ve Vlčicích najdete jistou Burdovu farmu, na které se možná jako na
jediném místě v republice pěstují a sklízejí kopřivy. Fakt, obyčejné
kopřivy. Stojí za tím Pavel Hala, vlastně místňák k němuž se positivJE v brzké
době rozhodně vrátí, teď nám jde ale o ty kopřivy. Nutričně velmi zajímavá bylina,
které se trochu bojíme, a přitom v ní vězí solidní potenciál a Pavel Hala
se svým projektem Oranžová kopřiva hodně maká na tom, aby právě Jesenicko, výše
zmíněná Burdova farma a zpracovatel ovoce a bylin VS Rychleby z Velké Kraše,
byli důležitými subjekty v expanzi kopřivy do kuchyní, průmyslu i medicíny.
Čirou náhodou
kulinářské využití kopřivy máte až do 21. června možnost otestovat v Restaurantu
Bobrovník, kde Pavel Hala spolu se šéfkuchaři vyladil speciální jarní kopřivové
menu. Během příprav a testování zaznělo hodně klení, oknem vylétlo mnoho
surovin a kopřivou byly požahány nejedny neopatrné ruce. Výsledkem několikahodinového,
téměř laboratorního vývoje, je zajímavý gastronomický zážitek. Když si prohlédnete
degustační menu, najdete v něm vlčickou kopřivu zpracovanou na několik
způsobů. Najemno nasekanou a blanšírovanou v předkrmu, třeba fermentovanou
v kulajdě, na způsob špenátu ve vepřové panence na pepřové omáčce, jíž
doplňují steakové hranolky sypané kopřivovou solí!... Čekáte, že kopřivy nešlo
zakomponovat do dezertu? Houby s octem, ochutnáte je v podobě unikátně
vyvinutého kopřivového cukrkandlu, který ozvláštňuje klasický jablečný štrúdl.
Vyzkoušeli jsme, rozhodně se není čeho bát, budete z toho mít interesantní
zážitek. Na ochutnávku kopřivových jídel se na Bobrovník chystá i vyhlášený
gurmán Pavel Maurer z Grand Restaurantu.
My hlavně doufáme,
že se Jeseník etabluje jako místo píšící novodobé kopřivové dějiny, degustační
menu je toho teprve začátek.