Spouští Jesenicko kopřivovou renesanci?

12.06.2020

Skoro vůbec se to neví, ale ve Vlčicích najdete jistou Burdovu farmu, na které se možná jako na jediném místě v republice pěstují a sklízejí kopřivy. Fakt, obyčejné kopřivy. Stojí za tím Pavel Hala, vlastně místňák k němuž se positivJE v brzké době rozhodně vrátí, teď nám jde ale o ty kopřivy. Nutričně velmi zajímavá bylina, které se trochu bojíme, a přitom v ní vězí solidní potenciál a Pavel Hala se svým projektem Oranžová kopřiva hodně maká na tom, aby právě Jesenicko, výše zmíněná Burdova farma a zpracovatel ovoce a bylin VS Rychleby z Velké Kraše, byli důležitými subjekty v expanzi kopřivy do kuchyní, průmyslu i medicíny.
Čirou náhodou kulinářské využití kopřivy máte až do 21. června možnost otestovat v Restaurantu Bobrovník, kde Pavel Hala spolu se šéfkuchaři vyladil speciální jarní kopřivové menu. Během příprav a testování zaznělo hodně klení, oknem vylétlo mnoho surovin a kopřivou byly požahány nejedny neopatrné ruce. Výsledkem několikahodinového, téměř laboratorního vývoje, je zajímavý gastronomický zážitek. Když si prohlédnete degustační menu, najdete v něm vlčickou kopřivu zpracovanou na několik způsobů. Najemno nasekanou a blanšírovanou v předkrmu, třeba fermentovanou v kulajdě, na způsob špenátu ve vepřové panence na pepřové omáčce, jíž doplňují steakové hranolky sypané kopřivovou solí!... Čekáte, že kopřivy nešlo zakomponovat do dezertu? Houby s octem, ochutnáte je v podobě unikátně vyvinutého kopřivového cukrkandlu, který ozvláštňuje klasický jablečný štrúdl. Vyzkoušeli jsme, rozhodně se není čeho bát, budete z toho mít interesantní zážitek. Na ochutnávku kopřivových jídel se na Bobrovník chystá i vyhlášený gurmán Pavel Maurer z Grand Restaurantu.
My hlavně doufáme, že se Jeseník etabluje jako místo píšící novodobé kopřivové dějiny, degustační menu je toho teprve začátek.