Selská pekárna se stěhuje do nových prostor

26.06.2020

Pekařina je těžké řemeslo, ve kterém poctiví pekaři čelí supermarketovým (do)pékárnám zmrazeného pečiva anebo pekárenskému kolosu, který vložil do svěřeneckého fondu český premiér Andrej Babiš.
Už přes 20 let s velkým úsilím nese prapor místních podnikatelů také Selská pekárna, která se svými 40 zaměstnanci hrdě drží tradiční pekárenský standard. Noc co noc kyne těsto podle klasických receptů, z nichž pod rukama zručných pekařů vzniká řemeslné pečivo určené pro jesenický trh. Jako zákazníky nás může hřát, že v téhle pekárně se primárně používají místní suroviny. Denně auta po celém okrese rozvážejí desítky druhů výrobků, které najdete na pultech malých koloniálů a potravin, ale i v regálech řetězců jako jsou COOP, Hruška nebo Albert, snídají je taky hosté zdejších hotelů a penzionů.
A protože je pro lidi okolo Romana Štencla pekařina opravdovým živobytím, stěhuje se Selská pekárna právě v těchto dnech do nových prostor, snad řízením osudu do budovy bývalé pekárny v Jeseníku na ulici Otakara Březiny.
Pekařina nám trochu připomíná situaci na pivovarském trhu, kde taky jsou dominující značky, ale vedle nich solidně koexistují desítky malých pivovárků. K tomu, aby to platilo i u jesenické Selské pekárny je potřeba, aby jí přibývalo zákazníků preferujících poctivý chleba pečený srdcem.