Pivní degustátoři mají rádi hanušovické pivo
Je docela možné, že už se
trochu ztrácíte v tom, kolik a jakých ocenění v posledních letech
brala některá piva hanušovického pivovaru. Buďte v klidu, my taky.
Každoročně na konci září
vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven vítěze nejvýznamnější degustační
soutěže roku - České pivo a i na jubilejním 20. ročníku uspěl Pivovar HOLBA,
který v tomhle klání tradičně boduje. Právě proto, že jde o odbornou
degustační soutěž, je pro pivovar a jeho sládka dosti zásadní, jak porotě pivo
chutná. Co si budeme povídat, jedna věc jsou štamgasti a patrioti Jeseníků, ti
na pivo nedají dopustit, a druhá věc jsou noví zákazníci, na něž medaile a certifikáty
mohou zapůsobit. V záplavě pivovarů a minipivovarů hraje marketing a síla
značky stále větší roli.
Tedy směrem k Českému pivu
jde pro Hanušovice o trojitý úspěch. Mezi ochucenými nealkoholickými pivy si
HOLBA Horské byliny vysloužila bronz. Stejně cenný kov pak bral v kategorii
'11% světlý ležák' stěžejní Šerák. Nejzářivějším úspěchem je zlato z nejsledovanější
kategorie 'světlý ležák', HOLBA Premium degustátorům chutnala ze všech nejvíc!
Přehlídky národního nápoje
se zúčastnilo 73 piv, nechyběla většina známých značek, takže si hanušovického
triplu považujme.
Chcete trochu nachytřit? Na výrobu
půllitru českého ležáku v Hanušovicích spotřebují 2-4 litry vody, 2-3 šištice
chmele, asi 2 400 zrníček sladu (tj. asi 100 klasů ječmene) a 2,5 gramů
kvasnic. Vždyť to jsou samé zdravé věci :-) Tak dej Bůh štěstí!
Foto (zdroj): Český svaz pivovarů a
sladoven