Pekařka Veronika Lapčíková se chystá podnikat

26.04.2022

Ve vší té snaze o pořízení si toho nejlepšího vzdělání, bychom neměli zapomínat na fakt, že na některé profese zkrátka konkrétní studijní směr neexistuje. A nových oborů bude jedině přibývat.

Pak je důležité v dětech pěstovat schopnost své dovednosti měnit podle potřeb pracovního trhu.

Že není žádnou tragédií netrefit obor na střední škole, potvrzuje vidnavská rodačka Veronika Lapčíková, u které to netrefení platí tak napůl. Povídali jsme si s ní v dalším díle podcastu, kdy nám žáci jesenických SŠ představují své školy. Veronika je vyučená pekařka, nicméně i teď těsně před maturitou nástavbového studia na Střední škole gastronomie, farmářství a služeb dost rozhodně tvrdí, že ona se v žádném případě pekařinou živit nebude.

Už během učňáku (za to potlesk) si začala přivydělávat prodejem jedné značky kosmetiky. Tím si tak nějak ověřila, že jí to za a) baví víc než hnětení těsta na chleba a za b) si tím podle všeho vydělá dost na to, aby rohlíky, vánočky, chleby a veky vyměnila za parfémy, krémy a šampóny a... Každopádně končící maturitní nástavba 'podnikání v oboru' jí v přípravě na vlastní činnost v teorii velmi pomáhá, tady se ve studiu nesekla ;-)

Rozpovídala se o tom, že sice profesionálně péct nebude (my dodáváme 'pro tuhle chvíli'), nicméně na školu pěje pouze slova chvály. Za těch pět let nejvíce ocenila skvělé učitele, možnosti vycestoval do zahraničí na výměnné studijní pobyty a školní kantýnu s produkty vyrobené přímo učni (cukráři, řezníky, pekaři).

Rozhovor, který si můžete pustit na Youtube nebo stáhnout v .mp3 do telefonu, vznikl jako náš vklad do přípravy jesenických osmáků a deváťáků na důležité rozhodování o výběru střední školy.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.