Oslaďte si život zlatohorským medem

19.08.2018

Je zajímavé, že v mnohých průzkumech Češi deklarují své sympatie k regionálním producentům potravin, kterým dávají přednost, ale v nákupních koších a prodejních statistikách dále vévodí výrobky masové produkce. A tak bychom vám chtěli připomenout, že koupí místního zboží mj. roztáčíte lokální ekonomiku, ale zpravidla do sebe dostáváte o dost větší kvalitu.
Medům v supermarketech se často ani nedá říkat med, to zlatohorské včelařství pana Bedřicha Půžy navazuje na rodinnou tradici ze začátku minulého století. Takže pokud jde o kvalitu jeho medů, můžete se těšit na rozmanité chutě. Záleží, jak k tomu přistoupí včely, ale snaží se zde produkovat med javorový, květový z horských luk, lesní, dokonce malinový, pohankový a vzácně i med lipový. Rodinné včelařství Půža se honosí certifikátem Jeseníky - originální produkt, díky čemuž se jeho sklenice medu stávají vítaným dárkem, který si odvážejí návštěvníci Zlatých Hor obdivující v letní sezóně zdejší svědectví důlní a zlatokopecké činnosti.
Je fascinující, jaká dřina nejen včelaře, ale hlavně jeho včelstva stojí za sklenicí medu. Kvůli jednomu kilogramu medu musí pracovité včelky nalétat asi 280 tisíc kilometrů. Pracovní život včely je hodně tvrdý, za hodinu je schopna navštívit až 800 květů, přitom za život se tato sympaťačka zmůže na sotva půl čajové lžičky medu. Kruté, co? Ale není to vlastně skoro vůbec o medu, přínos včel je hlavně v opylování naší přírody, med je jaksi podružný. Tak myslete na pracovitý hmyz a dostaňte do své spíže med z Rodinného včelařství Půža.