Oslaďte si život zlatohorským medem
Je zajímavé, že v mnohých průzkumech Češi deklarují
své sympatie k regionálním producentům potravin, kterým dávají přednost,
ale v nákupních koších a prodejních statistikách dále vévodí výrobky masové
produkce. A tak bychom vám chtěli připomenout, že koupí místního zboží mj. roztáčíte
lokální ekonomiku, ale zpravidla do sebe dostáváte o dost větší kvalitu.
Medům v supermarketech se často ani nedá říkat
med, to zlatohorské včelařství pana Bedřicha Půžy navazuje na rodinnou tradici
ze začátku minulého století. Takže pokud jde o kvalitu jeho medů, můžete se
těšit na rozmanité chutě. Záleží, jak k tomu přistoupí včely, ale snaží se
zde produkovat med javorový, květový z horských luk, lesní, dokonce malinový,
pohankový a vzácně i med lipový. Rodinné včelařství Půža se honosí
certifikátem Jeseníky - originální produkt, díky čemuž se jeho sklenice medu stávají
vítaným dárkem, který si odvážejí návštěvníci Zlatých Hor obdivující v letní
sezóně zdejší svědectví důlní a zlatokopecké činnosti.
Je fascinující, jaká dřina nejen včelaře, ale hlavně jeho
včelstva stojí za sklenicí medu. Kvůli jednomu kilogramu medu musí pracovité
včelky nalétat asi 280 tisíc kilometrů. Pracovní život včely je hodně tvrdý, za
hodinu je schopna navštívit až 800 květů, přitom za život se tato sympaťačka
zmůže na sotva půl čajové lžičky medu. Kruté, co? Ale není to vlastně skoro
vůbec o medu, přínos včel je hlavně v opylování naší přírody, med je jaksi
podružný. Tak myslete na pracovitý hmyz a dostaňte do své spíže med z Rodinného
včelařství Půža.