Ochutnejte Jeseníky

02.09.2018

Pomalu končí sezóna grilování a všichni ti, co doma vaří, začnou hledat nové recepty, aby svým strávníkům vložili mezi koprovku (proč proboha s bramborem?), nedělní řízky a pravidelně se vracející guláš, něco nového.
Je-li ve vás alespoň kousek patriotismu, mohla by vás oslovit kuchařka 'Chuť Jeseníků', v níž se to recepty na dávno zapomenutá jídla zdejšího kraje jenom hemží. Mnoho pokrmů v názvu přímo obsahuje místo svého původu - např. Javornická játrová paštika a Zlatokopecké brambory. Jídla se připravují z lokálních surovin - např. Cibuláčův boršč s medem, černý králík z pohraničí, smažené švestky. Recepty však dokazují, že zde byla i léta hubená - např. chlebová omáčka či chuďasova jitrnice. Jenže žádný strach, ono se tu i mlsalo - např. Sacher dort z Gräfenbergu, Žulovské koláčky aj.
Dobrým tipem na chladnější podzimní odpoledne, až třeba budete na zahradě hrabat listí, může být Pradědova bramborová s houbami. Za 45 minut není co řešit. Brambory na kousky (netrapte se kostkami), přidáme právě nasbírané jedlé(!) houby, sůl a pepř a uvaříme do měkka. Ve větším hrnci připravíme jíšku, k níž přidáme utřený česnek a osmaženou cibulku. Do tohoto hrnce scedíme polévku a do cedníku zachycené brambory a houby pořádně rozmačkáme. Tyto vrátíme do hrnce k polévce, dochutíme solí, pepřem, paprikou a majoránkou a 15 minut povaříme. Před podáváním přidáme nasekanou čerstvou petržel.
Kuchařku seženete v Pradědovu a možná i v Domečku (knihkupectví v Jeseníku vedle kostela).