Jak plní definici slova inovace v Gastro Mach

20.03.2020

To je základní učivo ekonomie na vysoké škole, že výzkum a vývoj jsou tím, co každé firmě zvyšuje šanci na přežití. Jak necháte svůj výrobek či službu zastarat, okamžitě vás začne válcovat konkurence.
Nejde to ve všem a nejde to snadno, nicméně hospodářský rozvoj Jesenicka stojí do značné míry na tom, jak moc budou zdejší podnikatelé řešit inovace. Jeden přístup, který nás velmi zaujal, vám představíme právě teď. Stojí za ním rodinná firma Gastro Mach. Ta se zabývá projektováním a vybavováním profesionálních kuchyní v restauracích, hotelích a velkých jídelnách, přičemž kuchař/kuchařka je de facto jejich cílová skupina.
Jenže zaměstnanci v Gastro Mach po světě chodí s otevřenýma očima a myslí, a tak v rámci své progresivní podnikatelské strategie přišli s něčím, co byste od "kuchyňářů" čekali jen sotva. Postavili a teď obchodně tlačí zbrusu nový koncept pojmenovaný skoro až aktivisticky 'BezKuchyně.cz'. Napadne vás, jestli to místo inovace není spíše sebevražda. Zase se ale ukazuje, že lidé okolo Honzy Macha prostě jen rozumí svému oboru a samozřejmě vidí, že (nejen) v Česku hromada podniků nemá či nemůže mít vlastní kuchyň, kde by svým hostům vařili dejme tomu jednodušší teplá jídla. Týká se to barů, kaváren, bufetů... A přitom technologie tohle umožňující existují, jeseničtí Gastro Mach je znají, mají v nabídce a dnes už i v provozu v několika výše zmíněných typech podniků.
Nás učarovala mašinka zvaná Scraegg (viz foto). Pokud víte, jak funguje parní tryska na šlehání mléka na cappuccino, tak právě tenhle technologický postup vám připraví míchaná vajíčka, jaká jste možná dosud nejedli. A za 15 vteřin! Stroj umí zdravé ovesné kaše, fakt poctivé polévky, rizota, u nichž nepoznáte, že nejsou od Itala, taky luxusní dezerty..., sortimentu bude přibývat. Honza Mach si dává velmi záležet, aby nám vysvětlit rozdíl mezi 'instantní' a 'sušený', protože jídla připravená párou ve Scraeggu jsou zejména z prvosurovin jako jsou vejce, mléko či ovesné vločky, případně ze sušených surovin a koření, takže čistá příroda, plná nutriční hodnota a žádné konzervanty.
Počkejte, těch strojů, jejichž prostřednictvím vám obsluha dokáže během pár minut připravit jídlo, je více. Firma sídlící v jesenické průmyslové zóně aktuálně má třeba válečkový gril na steaky Rog - Grill, nebo Grillomax Elite, co kromě steaku/burgeru zvládne i hranolky v horkovzdušné fritéze. A chytrých technologií, miniaturizací a inovativních postupů bude víc a víc.
Popustíte-li uzdu své fantazii, v níž dobří kuchaři zkrátka dojdou, začnete si najednou představovat, kam všude postupně může koncept BezKuchyně expandovat a hádejte, kdo je v tom v České republice lídrem? No náš Gastro Mach ;-)
Tak schválně, kdy Scraegg uvidíme v Yesence či jiném podniku? Mrkněte na video, jak by tam makal.