Honza Knedla září v Petrohradě

12.12.2018

Co vám neustále vtloukáme do hlavy? Že díru do světa s osmihodinovým pracovním dnem uděláte jenom s pořádnou dávkou štěstí. Chcete důkaz? Jan Knedla. Kuchař z Jeseníku, co má za sebou desetiletou praxi po michelinských restauracích celého světa (psali jsme 25. 1. 2018). Skromný kluk s jesenickou hotelovkou, co vařil v Anglii, Itálii, Rusku, Hong Kongu ... je pár měsíců u svého kamaráda v ruském Petrohradě, kde mu v kuchyni pomáhá nastartovat novou restauraci. V kuchařském rondonu pobíhá 14 hodin denně, šest dnů v týdnu a vede kuchařský tým na gastronomickou špičku Ruska. Asi tak, restaurace o 40 místech denně připraví cca 230 chodů, tj. téměř 6 hostů na židli každý den a pozor, nemluvíme o nějakém poledním menu na 30 minut!
Už po necelém roce provozu byl jejich Birch Restaurant vyhlášen nejlepším podnikem v celém Petrohradu a renomé už se začíná šířit do celého světa. Podle nás je restaurace na nejlepší cestě k brzké návštěvě michelinských inspektorů.
My si počkáme, až si to Honza na finále namíří zpět do Jeseníku a začne v něm zúročovat svoje zkušenosti. Máme 100+1 nápadů, jak by se mohl zapojit do vzestupu místní gastronomie.