Honza Knedla Czech Crunchi popsal, jak dostává českou kuchyni na michelinskou úroveň

27.12.2023

Z televizních pořadů o vaření často čiší ta láska ke kuchařskému řemeslu a k prvotřídním surovinám, moc pěkně se na to kouká. Pokud člověk při sledování nemá prázdný žaludek ;-) Stejně se ale nezbaví dojmu, že je to navoněné jen kvůli těm kamerám.

Když se pak bavíte s šéfkuchařem Honzou Knedlou, pochopíte, že on tuhle kuchařskou idylku žije opravdově v restauraci Papilio, kterou vede a se kterou kvalitativně cílí na michelinskou hvězdu. Na prvním místě ale zůstává zákazník, nikoli gastronomický průvodce.

Naposledy svou desetiletou pouť po světových podnicích vyprávěl redaktorce portálu Czech Crunch. Znova popsal svoji osobní misi – dostat českou kuchyni na stejnou úroveň, jakou se pyšní francouzská nebo italská a s ní se pak ucházet o pozornost hodnotitelů. Díky tomu, jak si Honza ve světě vytříbil chutě, plus jak hluboko v sobě nosí vzpomínky na poctivá česká jídla jeho babiček, se mu to může podařit.

Do jeho podniku ve Vysokém Újezdu u Prahy přijíždějí hosté na degustační menu a na něm například za vyhlášeným pojetím králíka na smetaně. V receptu nenajdete žádnou kořenovou zeleninu, jak ji znáte z klasické svíčkové, chuť známe omáčky v Honzově pojetí zajišťuje speciálně pro něj vyvinutá ingredience – hořčičné miso. Jeho příprava stojí na použití japonské kultivované plísně kodži. Tu pro jesenického šéfkuchaře zajišťuje jeden z několika lokálních dodavatelů.

A to je další Honzova specialita – v maximální míře využívat české suroviny. Ostatně, až se zámek Vysoký Újezd dostane na konec své rekonstrukce, na zahradách se začne pěstovat vše, co znáte z klasické české zahrádky – maliny, ostružiny, byliny, rajčata a další ovoce a zelenina.

Mnozí experti na gastronomii tvrdí, že mimo Prahu je nemyslitelné hvězdu Michelin Guide získat a není to nic, co by Honzu Knedlu budilo ze sna, možná se mu to ale jednou povede a bude prvním, kdo dostane michelina na český venkov.      

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.