Čokoládová manufaktura Xocolatl

10.02.2018

Když posloucháte čokolatiéra Marcela Šose, s jakým zanícením vypráví o své řemeslné čokoládě, máte chuť se k němu ihned hlásit do učení. Řemeslná čokoláda značky Xocolatl navazuje na dávné receptury starých Aztéků a má přesně to, co od ručně vyráběné pochutiny čekáte - příběh. Marcel Jesenickou čokoládu doslova vydupal ze země, a že začátky byly krušné. Nechybělo mnoho a dál jsme si radost dělali leda tak 'fialovou krávou'. A podívejte se do manufaktury dnes, v regálech je vystavena pěkná řádka čokolád v designových obalech. K mání jsou ryzí čokolády s x desítkami procent kakaa, typické s příchutí rozličného ovoce či oříšku, ale i mnohé speciály netradičních příchutí.
Pokud jde o výrobní postup, tak tady je řeč o 100% ruční práci, tedy od nákupu čokoládových bobů, jejich mletí a pražení, následné temperování, až po slavnostní odlívání do tabulek. Pak přichází zdobení nejrůznějším sušeným ovocem, kořením, kandovaným ovocem... a balení. Od prvního doteku s boby, po zabalení, uplyne měsíc. Věděli jste to?
Jesenická čokoláda dělá radost coby lokální výrobek, nicméně ambice jsou značně nadregionální. Turisté si Xocolatl odvážejí jako suvenýr, daří se i expanze do prodejen s regionálním produkty.
Stavte se do výrobny v Kostelní ulici, něco uvidíte!