Česko-polská spolupráce na jesenické hotelovce

20.12.2018

Polska jest bardzo interesująca dla firm z Jeseníku. To świetnie, że coraz więcej osób mówi po polsku. Prostý překlad od Google, dost možná s chybami. Spíše chceme ukázat, že třeba vést mailovou komunikaci s obchodními partnery v Polsku se nemusíte bát i bez zásadní znalosti jazyka. Důležité je se začít dívat směr Nysa a Glucholazy s větším optimismem.
To už nejméně rok ví na jesenické hotelové škole, kde za sebou mají první rok česko-polské spolupráce. Konkrétně jde o to, že Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník a Zespol Škol Zawodovych Opole v rámci čtyřletého projektu spolupracují na kvalitní přípravě svých studentů pro jejich budoucí práci v gastronomii na jedné či druhé straně hranice. Takže Češi se učí polštinu, Poláci zase češtinu, obě skupiny pak zdokonalují svoje praktické dovednosti v různých kurzech a na stážích. Doví se více o kuchyních obou zemí, projdou barmanským, sommeliérským a baristickým kurzem a mnoho dalšího. Roční snažení 20 jesenických a 20 opolských gastronomů vyvrcholí v únoru odbornou dvoutýdenní praxí po hotelích a subjektech cestovního ruchu v obou regionech. Za čtyři roky by se takto mělo zlepšit nejméně 80 studentů naší hotelové školy, to už je slibné číslo.
Školo, rodiče, majitelé hotelů a restaurací, podpořte v mladých lidech jejich zápal pro obor. Podle stále většího nedostatku kuchařů a číšníků na Jesenicku se zdá, že vztah absolventů ke gastronomii je velmi křehký a my šikovné kuchaře, usměvavé číšníky a recepční i schopné manažery hotelů potřebujeme.

Foto (zdroj): Tony Knox