
Bronz mladých řezníků Radka Rulíška a Honzy Nanáka

Aby řemeslo žilo nejen na papíře, konají se pro žáky odborných škol soutěže, na kterých prezentují své dovednosti, a tak trochu naznačují, jakou má daný obor v jejich očích perspektivu.
Dva talentovaní učni oboru řezník-uzenář ze Střední školy gastronomie, farmářství a služeb – Radek Rulíšek a Honza Nanák – se minulý týden postavili mezi nejlepší mladé řezníky v zemi. Na tradiční přehlídce odborných dovedností řezníků ve Valašském Meziříčí ukázali, že práce s masem je mistrovské řemeslo, které oni ovládají, a i mu hoví. Důkaz? Třetí místo v celkovém pořadí!
Nešlo jen o bourání masa. Kluci museli zvládnout celé řeznické umění – od přípravy tradičních zabijačkových specialit, přes výrobu regionálního výrobku až po precizní naporcování vepřového. Jejich pracovní zaujetí jim vyneslo stříbro za regionální výrobek a bronz ve vařených výrobcích. Celkově to stačilo na skvělou třetí příčku.
Dnes se hodně mluví o potravinové soběstačnosti a kvalitě surovin. Právě šikovné ruce řezníků mohou na naše stoly dostat poctivé české uzeniny nebo čerstvé maso z českých chovů. Radek s Honzou ukázali, že se mladá generace tohoto úkolu nebojí – naopak se na něj připravuje! Však jim s tím v rámci výuky dlouhodobě pomáhá mistr odborného výcviku Vlastimil Pavlíček.
Kamil Kavka
Foto (zdroj): SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník


Lara Škrobánková se chce protancovat na největší festival tance na světě

Uznávaný fotograf Vasil Stanko digitalizuje depozitář Vlastivědného muzea Jesenicka

Kondiční trenér Patrik Kmínek připravuje olomouckou Sigmu na pohárovou Evropu

Mia Migalová je v reprezentaci kolegyní světového lezce Adama Ondry
