Aby místní kuchaři používali místní suroviny

07.11.2021

Je jasné, že prosazení regionálních potravin na naše talíře je věcí poptávky, a kdo jiný by měl mít větší zájem z nich vařit než kuchaři ve zdejších restauracích nebo podnikových a školních jídelnách. Obecně je trend pozitivní, spotřeba produktů nakupovaných přímo od malých prvovýrobců roste. Zákazníkům přestává být lhostejný původ surovin, podmínky chovu užitkových zvířat, způsob pěstování ovoce, zeleniny, obilí a tak.

Střední škola gastronomie, farmářství a služeb je v tuhle chvíli zodpovědná za výchovu budoucích kuchařů, řezníků, cukrářů, pekařů a soukromých zemědělců, tedy profesí do značné míry ovlivňujících jídelníčky strávníků na Jesenicku. Vědoma si této role, uspořádala škola pro své studenty workshop na téma 'BIO v regionu'. Akce realizovaná ve spolupráci s Bioinstitutem seznámila účastníky s ekologickým zemědělstvím, benefity plynoucími z udržitelného hospodaření, nutričním významem biosurovin na lidský organismus... Díky společnému vaření si budoucí gastronomové, potravináři a farmáři vyzkoušeli i přípravu pokrmů z potravin označených třemi písmeni - BIO. Součástí semináře bylo i představení bio výrobců podnikajících v našem regionu.

Nepochybně je to k dobru pro větší využití BIO potravin v gastronomických zařízeních kdekoli na Jesenicku. Ona i uhlíková stopa se stává mantrou chytrého spotřebitelského chování, tak ať je na to lokální gastro scéna připravena.

Foto (zdroj): Střední škola gastronomie, farmářství a služeb