
Velký týden malých firem: Marcel Šos vyrábí pravou Jesenickou čokoládu

Marcel Šos by za nic nevyměnil status podnikatele a že jeho byznys nejede v žádném lehounkém oboru. Výroba potravin je v Česku složitá disciplína, ručně vyráběnou čokoládu nevyjímaje.
On ve své manufaktuře už devátým rokem vymýšlí všelijaké příchutě hořkých i mléčných čokolád a pralinek. Jeho Jesenická čokoláda je k dostání na e-shopu i v prodejnách s lokálními produkty.
I drobný podnikatel Marcel Šos se přihlásil do Velkého týdne malých firem a vy můžete v pátek 17. října v 15 hodin navštívit jeho čokoládovnu.
Odkud pocházíš?
Ze Zlatých Hor.
Kde teď žiješ?
V Jeseníku.
Co je na Jesenicku nejlepší?
Celý náš život je o prioritách. Já mám rád přírodu, být s
ní spjatý. Proto žiji zde.
V jakém oboru podnikáš?
Výroba čokolády.
Popiš nám trochu více ten svůj malý čokoládový byznys, který provozuješ v Kostelní ulici. Vyrábíme čokoládu bean to bar, tedy z kakaových bobů, a to zajímavých a vzácných odrůd. Nejsme fabrika, děláme řemeslo.
Co považuješ za svůj největší byznysový úspěch, který by
mohl inspirovat ostatní podnikatele?
Každé ocenění je relativní. Úspěchem je délka podnikání a
spokojený zákazník.
Co bylo na startu podnikání vůbec to nejtěžší?
Každý úkon výroby čokolády jsem si musel protrpět. Před 9
lety zde nebyly zkušenosti s řemeslnou výrobou čokolády. Od pražení, mletí a až
po temperování kakaových bobů po čokoládu.
Proběhla na začátku nějaká seriózní příprava byznys plánu nebo
jsi do toho šel spíš po hlavě?
Jsem srdcař, ale vše jsem si propočítal. Ale nálady
zákazníků a mainstreamové nálady se nedají ovlivnit s malým rozpočtem. Takže
srdce a tužka.
Co ti v podnikání přináší největší radost?
Svoboda a radost z řemesla.
Jaké máš další podnikatelské ambice?
Zůstat pevný v přesvědčení vyrábět kvalitní produkty.
Nenechat se ovlivnit trhem, financemi, státem.
Kde čerpáš pro své podnikání inspiraci?
Hlavně v sobě a v cestování po celém světě. Například po
návštěvě Grónska jsem vytvořil čokoládu Gróňanku. Je inspirovaná bylinou
Andělikou lékařskou, která, jako jedna z mála, roste i v Grónsku. A tak bych
mohl pokračovat jednu čokoládu vedle druhé. Včetně pralinek. Tvoříme unikáty.
Jak se ti tady v regionu podniká?
Největší překážky nám klade stát - covid, drahé energie,
přebyrokratizováno... Podnikání je na Jesenicku specifické.
Co bys dělal, kdybys nepodnikal?
:D podnikal
Kdybys zítra musel s čokoládovnou skončit, co bys
chtěl, aby po tobě zůstalo?
Dobré řemeslo.
Chceš něco lidem na Jesenicku vzkázat?
Každý začněte u sebe. Buďte sebekritičtí. Kritizovat druhé
je nejjednodušší, ale otráví vzduch.
Jak se Jesenická čokoláda zapojí do Velkého týdne malých
firem?
Tento týden dáváme ke každému nákupu malý čokoládový dárek
a v pátek v 15hod. nabízíme veřejnosti prohlídku naší řemeslné čokoládovny.
Kde můžeme tvoje podnikání sledovat?
Web: jesenickacokolada.cz, Facebook: Xocolatl Jesenicka
Cokolada, Instagram: jesenicka_cokolada
Marcel ŠOS | čokolatiér | Jesenická čokoláda | jesenickacokolada@seznam.cz
Kamil Kavka


Velký týden malých firem: Marie Kouřilová má ve Skorošicích Stáje Rychleby

Velký týden malých firem: Radim, Šimon, Antonín - bratři v triku od železa a dřeva

Velký týden malých firem: Richard Woox po delší době promluvil k Jesenicku

Velký týden malých firem: Eleni s Petrem o jesenické kavárně Ennea
