Lukáš Iliadis provozuje ve Zlatých Horách vyhlášené bistro

02.06.2025

Jeho srdce patří Zlatým Horám. S nimi spojil svůj život i podnikatelskou dráhu v gastronomii a že tenhle obor umí být složitý, jak Lukáš Iliadis v rozhovoru přiznává. Před lety po rodičích převzal zavedené bistro, ve kterém se svými spolupracovníky od pondělí do pátku vaří až 7 jídel denně.

Jak moc dobře to dělají, potvrzuje i ocenění od zákazníků na Mapy.cz, Bistro Lukáš má hodnocení 5,0 – fantastické.

Lukáši, co tě ve Zlatých Horách kromě tvého podniku drží?
Příroda.

Dej nám větší detail k tomu, co za podnik ve Zlatých Horách provozuješ?
Jedná se o "klasické " bistro (pouze snídaně a obědy), plus vyrábíme naše tradiční koláče a knedlíky. Děláme cateringy a umíme rozvoz občerstvení na místo.

Co považuješ za svůj největší byznysový úspěch?
Za největší úspěch považuji to, že firma stále "žije", a to už od roku 1990, kdy bistro otevřeli rodiče, a to i v nelehkých dobách. Radost dělá taky věrnost mých zaměstnanců, z nichž někteří u nás pracují od počátku firmy. Nesmím zapomenout ani na spokojenost zákazníků z celé ČR, a dokonce i zahraničí.

Co bylo na začátku podnikání vůbec to nejtěžší?
Jelikož jsem přebral podnik od rodičů v roce 2002 i se skvělými zaměstnanci a celkem vybavený, neměl jsem počátky tak těžké. Ano, byly časy, kdy to bylo velmi složité i co se finanční situace týče, ale takhle ekonomika funguje. Dnes mohu říci, že se vše vždy zvládlo a fungujeme dál.

Máš Lukáši nějaké vysněné podnikatelské ambice?
Jelikož mám svůj strop, kolik času chci trávit prací, protože mám spoustu jiných aktivit, budu vděčný jen za to, abychom jako firma přežili a zaměstnanci byli spokojení hlavně po finanční stránce.

Náklady stále rostou a velmi mě mrzí, že na další investice, které jsou v provozně potřeba, už firma nevydělá tolik a často se to musí řešit s pomocí bankovních úvěrů. Pamatuji časy, kdy jsme byli schopni platit spoustu věcí "hotově". Ale to je dnes problém mnoha firem, snad se situace zlepší.

Ale jsem vděčný, že fungujeme, když se podíváte okolo, kolik gastropodniků muselo zavřít. Ambice by se možná našly, ale kvalitních a zodpovědných zaměstnanců je stále méně, spíše vůbec. Takže v podstatě žiju ze dne na den, a co přijde, to přijde. Až nám bude všem 80, tak to zavřeme :-)))

Kde čerpáš pro své podnikání inspiraci?
Mám rád dobré jídlo, takže si občas zajedu do větších měst, kde je finanční situace lepší a sem tam se snažím něco pochytit. Samozřejmě každá kuchyň má to své, a tak to máme i my. Máme svůj styl vaření, kde se snažíme, aby zákazník měl rychle jídlo na talíři. Vaříme z kvalitních surovin bez použití polotovarů apod.

Jak se ti na Jesenicku podniká?
Zlaté Hory jsou celkem chudý region a mimo turistickou sezónu, kdy si vždy říkám "Kéž by to takhle fungovalo alespoň 3/4 roku.", ostatní měsíce jsou celkem boj. Ale podnikám, kde podnikám, a tak to beru.

Náš styl vaření je finančně i časově náročný a bohužel ceny jídel úplně neodpovídají tomuto formátu. Kvůli kupní síle regionu se s cenami musíme držet trochu při zemi a hledat kompromisy. Přál bych si, aby se region více turisticky propagoval a 'sezóna' se nám prodloužila. Děláme byznys v krátkém čase obědů, potřebovali bychom stále tolik zákazníků, jako v letní turistické sezóně.

Co bys dělal, kdybys neprovozoval Bistro Lukáš?
Nevím, po gymnáziu jsem v podstatě nic jiného nedělal, ale určitě bych se ve světě neztratil ;-) Když by to situace vyžadovala, nebál bych se čehokoliv. Někdy to na mě padne a říkám si, že chci být raději zaměstnanec, a to kdekoliv. Ale mám zodpovědnost za své děti a zaměstnance ve firmě a nechtěl bych to položit, i když už to dělám přes 20 let. Tato práce mi poskytuje určitou svobodu, nepracuji do večera a mohu se věnovat jiným věcem.

Zmínil jsi problémy s nacházením správných lidí, jak jsi spokojený se svým týmem?
Ano, a to velmi. Bez nich by to nikdy nešlo.

Chceš něco lidem na Jesenicku vzkázat?
Vážím si každého zákazníka (hlavně těch věrných), a tímto bych jim chtěl velmi poděkovat za přízeň i v dobách nelehkých.

Lukáš ILIADIS | Bistro LUKÁŠ | xefta@seznam.cz

Kamil Kavka

Made in Jesenicko © 2025 positivJE. Všechna práva vyhrazena.