Jak plní definici slova inovace v Gastro Mach

To je základní učivo ekonomie na
vysoké škole, že výzkum a vývoj jsou tím, co každé firmě zvyšuje šanci na
přežití. Jak necháte svůj výrobek či službu zastarat, okamžitě vás začne
válcovat konkurence.
Nejde to ve všem a nejde to snadno, nicméně
hospodářský rozvoj Jesenicka stojí do značné míry na tom, jak moc budou zdejší
podnikatelé řešit inovace. Jeden přístup, který nás velmi zaujal, vám
představíme právě teď. Stojí za ním rodinná firma Gastro Mach. Ta se zabývá
projektováním a vybavováním profesionálních kuchyní v restauracích,
hotelích a velkých jídelnách, přičemž kuchař/kuchařka je de facto jejich cílová
skupina.
Jenže zaměstnanci v Gastro Mach
po světě chodí s otevřenýma očima a myslí, a tak v rámci své progresivní
podnikatelské strategie přišli s něčím, co byste od "kuchyňářů" čekali jen
sotva. Postavili a teď obchodně tlačí zbrusu nový koncept pojmenovaný skoro až
aktivisticky 'BezKuchyně.cz'. Napadne vás, jestli to místo inovace není spíše
sebevražda. Zase se ale ukazuje, že lidé okolo Honzy Macha prostě jen rozumí
svému oboru a samozřejmě vidí, že (nejen) v Česku hromada podniků nemá či
nemůže mít vlastní kuchyň, kde by svým hostům vařili dejme tomu jednodušší teplá
jídla. Týká se to barů, kaváren, bufetů... A přitom technologie tohle umožňující existují,
jeseničtí Gastro Mach je znají, mají v nabídce a dnes už i v provozu v několika
výše zmíněných typech podniků.
Nás učarovala mašinka zvaná Scraegg
(viz foto). Pokud víte, jak funguje parní tryska na šlehání mléka na cappuccino,
tak právě tenhle technologický postup vám připraví míchaná vajíčka, jaká jste
možná dosud nejedli. A za 15 vteřin! Stroj umí zdravé ovesné kaše, fakt poctivé
polévky, rizota, u nichž nepoznáte, že nejsou od Itala, taky luxusní dezerty...,
sortimentu bude přibývat. Honza Mach si dává velmi záležet, aby nám vysvětlit
rozdíl mezi 'instantní' a 'sušený', protože jídla připravená párou ve Scraeggu
jsou zejména z prvosurovin jako jsou vejce, mléko či ovesné vločky, případně ze
sušených surovin a koření, takže čistá příroda, plná nutriční hodnota a žádné
konzervanty.
Počkejte, těch strojů, jejichž
prostřednictvím vám obsluha dokáže během pár minut připravit jídlo, je více.
Firma sídlící v jesenické průmyslové zóně aktuálně má třeba válečkový gril
na steaky Rog - Grill, nebo Grillomax Elite, co kromě steaku/burgeru zvládne i hranolky
v horkovzdušné fritéze. A chytrých technologií, miniaturizací a inovativních
postupů bude víc a víc.
Popustíte-li uzdu své fantazii, v níž
dobří kuchaři zkrátka dojdou, začnete si najednou představovat, kam všude postupně
může koncept BezKuchyně expandovat a hádejte, kdo je v tom v České republice
lídrem? No náš Gastro Mach ;-)
Tak schválně, kdy Scraegg uvidíme v Yesence
či jiném podniku? Mrkněte na video, jak by tam makal.